BBC. Un pas mai aproape de pilula anti-îmbătrânire – celulele pielii, reîntinerite cu 30 de ani

Cercetătorii de la Cambridge University au reușit să genereze un proces prin care au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să aibă aceeași structură și funcționalitate ca celulele unei persoane de 23 de ani, scrie BBC.

Echipa de cercetare este de părere că aceeași tehnică de reîntinerire poate fi aplicată și în cazul altor țesuturi ale corpului, obiectivul final fiind acela de a dezvolta tratamente pentru boli legate de procesul de îmbătrânire, precum diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, cel care a condus studiul a declarat că speră ca tehnica descoperită să poată fi folosită într-un final pentru a le permite oamenilor să fie mai sănătoși chiar și la bătrânețe.

”Visăm de mult la acest lucru. Multe boli de rând se înrăutățesc odată cu vârsta și gândul că am putea să îi ajutăm pe oameni în acest fel este foarte entuziasmant”, spus Reik.

Profesorul Reik a atenționat însă că cercetarea, care a fost publicată în revista de știință eLife, este încă într-un stadiu incipient. Există mai multe probleme pe care oamenii de știință trebuie să le rezolve înainte ca munca lor să se mute din laborator în clinică.

”Obiectivul pe termen lung este să extindem durata de viață sănătoasă a oamenilor, nu de a prelungi viața în general, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod cât mai sănătos”, a explicat Reik.

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ale tehnicii de întinerire a celulelor ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii persoanelor în vârstă în zona corpului care a suferit tăieri sau arsuri – o cale de a grăbi procesul de vindecare.

Următorul pas pentru cercetători este să testeze dacă tehnologia funcționează la alte țesuturi, cum ar fi mușchii, rinichi și celule de sânge.

”Dacă metode similare sau alte terapii vor putea întinerii celulele imunitare, care știm că devin mai puțin receptive odată cu înaintarea în vârstă, atunci pe viitor ar putea fi posibil să îmbunătățim reacția pacienților la vaccinare precum și abilitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor”, a explicat profesorul Melanie Welham, CEO al unui centru de cercetare în domeniul biotehnologiei și al biologiei.

Întrebarea cea mai importantă este dacă aceste eforturi vor duce la crearea unei metode de regenerare a întreg corpului, un elixir al tinereții sau o pilulă anti-îmbătrânire. Reik spune că această idee nu este o fantezie, așa cum pare acum.

”Metoda a fost folosită pentru a modifica genetic șoareci și există semne de întinerire. Un studiu a arătat că există semne de regenerare a pancreasului, ceea ce este interesant din perspectiva potențialului de a combate diabetul”, a spus Reik.

Sunt și oameni de știință care sunt mai puțin optimiști. Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, crede că pentru ca procesul de regenerare a țesuturilor corpului să poată să fie aplicat în clinici, va fi nevoie de un proces îndelungat și greu.

”Pare foarte ambițios să crezi că vei putea găsi substanțele necesare cu ușurință și că acestea vor fi mai sigure”, a explicat Lovell-Badge. „Suntem atât de departe de situația în care să putem face asta pentru întreg corpul în condiții de siguranță, încât cred că este o simplă presupunere.”

Tehnologie bazată pe experimentul Dolly, oaia clonată acum mai bine de 25 de ani

Tehnica celulelor stem își are originile în anii ’90, când cercetătorii de la Institutul Roslin din afara orașului Edinburgh, capitala Scoției, au dezvoltat o metodă prin care o celulă matură a unei oi se poate transforma într-un embrion. Descoperirea a dus la crearea lui Dolly, oaia clonată.

Cercetarea nu avea ca obiectiv clonarea oilor sau a oamenilor, ci crearea așa-numitelor celule stem embrionare umane. Apoi, celulele ar urma să fie dezvoltate pentru a obține țesuturi specifice, precum mușchi, cartilagii și celule nervoase.

 

Cu toate acestea, tehnica nu poate fi implementată încă în clinici din cauza riscului mai crescut de apariție a cancerului. Reik are încredere că acum, când se cunoaște că este posibil să întinerim celulele, echipa sa va găsi o metodă alternativă mai sigură.