Prof. dr. Camelia Gavrila participa la Forumul cu tema ”Combaterea bullying-ul prin implicarea copiilor la nivelul scolii

Doamna deputat prof. dr. Camelia Gavrila, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, doamna deputat Alina Teis, doamna deputat Rodica Boboc si domnul deputat Cristinel Romanescu, membrii ai Comisiei, au primit astazi, 04 iunie 2019, o delegatie de elevi care au participat la Forumul National al Copiilor, desfasurat sub patronajul Organizatiei Salvati Copiii.
Presedinte Comisiei, prof. dr. Camelia Gavrila, a remarcat ca aceasta este a doua intalnire a Comisiei cu o delegatie de copii ce participa la Forumul National al Copiilor, dupa cea din 4 iunie 2018. Tema Forumului pentru editia 2019 este ”Combaterea bullying-ul prin implicarea copiilor la nivelul scolii”, o tema veche si noua in acelasi timp, dar o problema grava ce ia amploare in societatea complexa de astazi, copiii fiind exclusi din grupul de colegi, uneori umiliti, etichetati, stigmatizati. 
Elevii prezenti la intalnire si-au expus punctul de vedere si posibile solutii de combatere a acestui fenomen, convinsi ca implicarea lor directa, alaturi de cadrele didactice, de consilierii scolari si parinti, reprezinta un drept, dar si conditia fundamentala pentru a invata in scoli sigure, prietenoase, fara bullying. Solutiile propuse de elevi sunt urmatoarele: crearea de grupuri de actiune anti-bullying in fiecare unitate de invatamant din care sa faca parte, alaturi de cadre didactice si de consilierul scolar, cel putin doi elevi si doi parinti; implementarea in toate scolile, la propunerea si sub coordonarea grupurilor de actiune anti-bullying, a unui sistem de identificare si raportare a cazurilor de bullying, cu respectarea principiului confidentialitatii, prin infiintarea unor urne in care elevii pot introduce, sub anonimat, biletele care sa semnaleze problemele existente; realizarea unor intruniri la nivel de scoala, saptamanal sau lunar, in care sa fie analizate problemele din sfera violentei scolare; cresterea numarului de consilieri scolari: un consilier scolar la un numar de 300-500 de elevi si nu la 800 cum prevede legislatia in prezent; asigurarea unei formari specifice a consilierilor scolari pentru a se asigura o mai buna sustinere si intelegere a copiilor, victime ori agresori, in situatii de bullying; derularea de cursuri de formare continua pentru cadrele didactice (invatatori, diriginti), dar si pentru parinti, care sa cuprinda elemente specifice fenomenului pentru asigurarea unui climat pozitiv in scoala, fara bullying si cu respectarea demnitatii fiecarui copil. De asemenea, se considera utile: organizarea unui concurs national la care sa participe echipe formate din copii si parinti pe tema combaterii fenomenului; derularea de campanii publice prin intermediul televiziunilor si in mediul on-line de combatere a bullyingului si a cyberbullying-ului, in care sa fie implicati deopotriva elevii si profesorii; necesitatea unor discutii frecvente intre parinti si cadrele didactice, intre elevi si profesori, atat despre rezultatele scolare obtinute, dar si despre starea emotionala a elevilor, despre problemele intercolegiale care-i afecteaza; infiintarea unei linii telefonice pentru elevi prin care pot raporta cazurile de bullying  si se poate solicita ajutor de specialitate. 
Doamna presedinte prof. dr. Camelia Gavrila a subliniat ca procesul de educatie inseamna provocare, adaptare si individualizare, comunicare empatica in relatia cu varste si generatii diferite. In acest sens,

 » Sursa: bzi.ro