Programul marilor magazine ar putea fi prelungit până la ora 23.00 înainte de Sărbători

Patronii lanțurilor de magazine au solicitat ca ora de închidere să fie 23.00 în perioada din preajma Sărbătorilor, astfel încât să fie evitată aglomerația iar oamenii să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a-și face cumpărăturile. Propunerea ar putea fi aprobată de Executiv, în condițiile în care rata de incidență este scăzută în acest moment în întreaga țară.

În ședința coaliției de luni seară s-a discutat, printre altele, una dintre propunerile reprezentanților marilor magazine care au cerut ca programul de Sărbători să fie prelungit până la ora 23:00, au declarat surse politice pentru G4Media

În ultimele zile au existat mai multe discuții de acest gen între reprezentanții HORA și reprezentanți ai Executivului. Potrivit sursei citate, există oameni în Guvern care sunt de acord cu propunerea patronatelor. 

Decizia privind programul magazinelor, luată de Guvern în zilele viitoare

Cel mai probabil, o decizie în sensul prelungirii orarului de funcționare a magazinelor nu va fi luată în ședința de luni seară, ci în zilele următoare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat zilele trecute că măsurile ce vor fi luate cu privire la noaptea de Revelion nu vor fi unele „stupide”.

„Vă daţi seama că nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp la domiciliu.

Nu putem să comentăm acum alte măsuri care vor fi luate în discuţia în perioada următoare”,  a spus Alexandru Rafila.

Scrisoare deschisă adresată Guvernului din partea industriei Horeca

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătății și Prefecturii Municipiului București, prin care cere ca statul să relaxeze restricțiile astfel încât restaurantele să poată funcționa și după ora 21, până la ora două noaptea, și cu program nelimitat în noaptea de Revelion.

„În contextul scăderii continue a ratei de incidență la nivel național și a lipsei unei comunicări coerente și deschise din partea autorităților, organizația HORA face un apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență.

La acest moment se înregistrează un trend descendent al cazurilor Covid înregistrate la nivel național, de exemplu, incidența cazurilor Covid cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului București fiind la data de 05.12.2021 de 1.53 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informațiilor publicate de Directia de Sănătate Publică București.

Industria HORECA a fost grav și constant afectată încă de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Reprezentăm industria care a avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respective intervalul orar pentru cină”, arată scrisoarea organizației patronale.