24 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Proiect de lege: Placute de inmatriculare diferite pentru masinile electrice si cele hibride

Initiativa legislativa depusa de un grup de parlamentari UDMR prevede ca masinile prietenoase cu mediul sa aiba placute de inmatriculare cu un aspect diferit fata de cele ale vehiculelor cu propulsie conventionala.

Conform proiectului, pentru masinile cu emisii zero sunt prevazute placute cu litere si cifre de culoare verde pe fond vernil, iar autovehiculele hibride vor avea litere si cifre de culoare neagra.

Placute de inmatriculare diferite pentru masinile „verzi”
“Initiativa legislativa propune evidentierea in trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de placute distincte, o practica intalnita in alte state europene sau in curs de implementare”, se arata in proiectul de lege.

Initiatorii proiectului spera ca prin aceasta schimbare sa se acorde o atenie mai mare problemelor de mediu. Initiativa legislativa propune, in acest sens, completarea art.12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

„Rolul primordial al acestei masuri este de a creste gradul de constientizare a participantilor la trafic asupra problemelor de mediu si de incurajare a tranzitiei catre metode de transport curat, inclusiv orientarea catre achizitionarea de vehicule electrice sau hibride”, au aratat initiatorii in expunerea de motive.

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Ce se schimba?
Un plus pentru detinatorii de autovehicule si electrice este ca acesta ar putea parca gratuit in parcarile publice din Bucuresti, iar diferentierea automobilelor va face identificarea lor mai usor.

Totodata, un alt plus pentru identificarea masinilor verzi fata de cele conventionale ar putea fi utila si in cazul in care se va implementa un proiect ce aduce restrictii de circultatie in functie de gradul de poluare al autovehiculelor.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate