Proiect major in centrul Iasului. Imagini in premiera cu investitia de peste 10 milioane de euro, la doi pasi de Teatrul National

• Investitie uluitoare in zona centrala a municipiului Iasi • Peste zece milioane de euro vor fi investite in noul proiect de modernizare a esplanadei din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi • Intreaga zona va fi refacuta din temelii • Cubul de la Teatru va disparea din zona, in timp ce proiectul de reabilitare va include si statuia lui Miron Costin • Lucrarea se va intinde pana in curtea Primariei, unde se va ridica noul sediu administrativ al municipalitatii

Un nou proiect major prinde contur in zona centrala a municipiului Iasi. Una din cele mai frecventate portiuni din centrul orasului va fi modernizata din temelii, proiectul fiind estimat la peste zece milioane de euro. Intreaga esplanada din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” va suferi o serie de modificari importante, zona urmand a se transforma radical. Terenul care va fi amenajat are o suprafata de peste 21 de mii de metri patrati si cuprinde situl istoric al Teatrului National „Vasile Alecsandri„, cu o suprafata de peste 12 mii metri patrati si esplanada obiectivului cultural care are o suprafata de aproape 10 mii de metri patrati. Din cele peste 10 milioane de euro, circa 9 milioane o reprezinta constructia si montajul proiectului. Durata estimata a lucrarilor este de 12 luni.

Noul ansamblu a fost inclus împreuna cu viitorul sediu administrativ al Primariei. Palatul Roznovanu ar urma sa ramana ca spatiu cultural si turistic, urmand a gazdui doar birourile primarului, ale viceprimarilor si secretarului, dar si sala de sedinte.

„Prin acest proiect se doreste modernizarea si reabilitarea esplanadei si a parcului din jurul Teatrului National. S-a urmarit optimizarea cerintelor beneficiarului, in acord cu standardele si obiectivele de calitate in furnizarea serviciilor conform legislatiei in vigoare. Municipiul Iasi are in vedere, prin Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana 2015-2030 Iasi Zona Metropolitana, atingerea unei serii de obiective, dintre care doua interactioneaza in mod special cu zona studiata: valorificarea patrimoniului cultural-istoric si natural in vederea dezvoltarii potentialului turistic al polului de crestere. S-a avut in vedere necesitatea unei planificari prin care sa se restaureze, sa se conserve patrimoniul cultural si sa se finanteze dezvoltarea obiectivelor turistice atat din mediul rural, cat si din mediul urban, in vederea exploatarii potentialului de dezvoltare economica oferite de acestea. Se are in vedere si asigurarea protectiei si calitatii mediului in vederea cresterii standardului de viata al locuitorilor si sporirea atractivitatii investitionale. Amenajarea parcului public al Teatrului National face parte din portofoliul de proiecte pentru perioada 2016-2023. Spatiile verzi actioneaza imediat asupra calitatii vietii si starii de sanatate a populatiei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Vezi si: Vezi cum arata Teatrul National din Iasi dupa restaurare! – FOTO

Nicio parcare subterana. Planuri vechi pot fi reactualizate

Conducerea municipalitatii a aratat ca proiectul va fi propus spre finantare cu fonduri europene si ca ar urma sa intre pentru exercitiul financiar viitor al Uniunii Europene. In plus, primarul Mihai Chirica a precizat ca in zona nu va fi construita nicio parcare subterana asa cum s-a tot speculat ani la rand.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !