Protest împotriva războiului, în direct la televiziunea de stat Pervîi Canal: „Rușii împotriva războiului”

Emisia programului de știri „Vremia” de pe Pervîi Canal (Canalul 1, principala televiziune de stat -N.R.) a fost perturbată de o angajată a postului care a afișat în direct o pancartă anti-război.

Incidentul a avut loc luni seară, în jurul orei 21:31, ora Moscovei (ora 20:31 la București).

Marina Ovsiannikova s-a poziționat în spatele crainicei, care a continuat să prezinte jurnalul de știri, dar, după ce a realizat că mesajele de pe pancartă nu erau complet vizibile, s-a deplasat spre dreapta cadrului imaginii.

„Nu dați crezare propagandei. Ei vă mint. Rușii împotriva războiului”, sunt câteva dintre mesajele de pe pancartă, scrise în limbile rusă și engleză.

Emisia a continuat apoi cu materialul montat.

Secvența a devenit virală în Rusia, fiind amplu distribuită pe platforma Telegram.

Cine este Maria Ovsiannikova, tânăra care l-a sfidat pe Putin

Maria Ovsiannikova, tânăra care a afișat pancarta bilingvă cu mesaje anti-război și anti-propagandă, lucra ca editor la Pervîi Canal, transmite Nexta_tv.

Potrivit sursei citate, Ovsiannikova a fost deja arestată.

Presa ucraineană transmite că Daniil Berman, avocatul lui Ovsiannikova, s-a prezentat la poliție, dar cei de acolo i-au spus că jurnalista arestată nu ar fi în custodia lor.

Nexta_tv mai notează că, înainte de a „sparge” emisia jurnalului de știri, Ovsiannikova a înregistrat un mesaj video în care condamnă războiul din Ucraina și spune că-i este rușine de activitatea sa în slujba propagandei de stat din Rusia.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă. Iar Rusia e un stat agresor. Reponsabilitatea cade pe o singură persoană, Vladimir Putin. Rusia trebuie să oprească acest război, pentru ca cele două țări frățești să se poată împăca.

Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Canal, m-am ocupat de propaganda Kremlinului. Acum îmi este foarte greu și îmi e foarte rușine.

Îmi e rușine că am permis intoxicarea cu propagandă a cetățenilor ruși.

Azi, toată lumea este împotriva noastră și din cauza asta va suferi o generație întreagă”, a spus tânăra în mesajul înregistrat.

Potrivit agenției de presă ruse TASS, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”.