Prune uscate – 8 motive pentru care ar trebui consumate

Prunele uscate sunt un aliment delicios, dar si un medicament sanatos, conform cercetarilor moderne efectuate in laboratoare. Se pare ca o singura pruna uscata contine aceeasi cantitate de vitamine si minerale ca un pumn de afine (despre care se stie ca sunt foarte bogate in antioxidanti), protejand celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului. Totodata, prunele uscate ofera organismului si o buna cantitate de fibre care potolesc foamea.

V-am pregatit, mai jos, cateva motive pentru care ar trebui consumate prunele uscate.

1.Prunele uscate ajuta la o digestie mai usoara
Prunele uscate sunt recomandate pentru o digestie mai usoara, prevenind constipatia. Acestea ajuta tranzitul intestinal, scazand riscul aparitiei de cancer la colon si a hemoroizilor. Specialistii spun ca in cazul unui copil, cantitatea recomandata este de aproximativ 100 g/zi, in timp ce pentru adulti este dublu.

2.Prunele uscate lupta impotriva bolilor cardiovasculare
Studiile efectuate in ultimii ani arata ca un consum mare de alimente bogate in fibre, precum prunele uscate, ajuta la prevenirea bolilor de inima. Prunele contin fitonutrienti (fenoli), care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, in special a moleculelor de lipide din organism. Pentru ca toate membranele celulare, precum si celulele creierului sunt in mare parte formate din lipide care contin grasimi, fitonutrienti sunt foarte importanti in dieta noastra.

3.Prunele uscate sunt bune energizante si ajuta la regenerarea celulelor
Se pare ca un consum de cateva prune uscate pe zi iti regenereaza celulele in doar 6 ore si totul se datoreaza continutului mare de fitonutrienti. De asemenea, acestea sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbtie a fierului si au mari proprietati energizante, in special datorita continutului natural de zaharuri, care pot alunga oboseala.

4.Prunele uscate reduc riscul de osteoporoza
Datorită surselor bogate de antioxidanti si flavonoide pe care le contin, prunele uscate ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor, reducand riscul de osteoporoza.

5.Prunele uscate tin sub control colesterolul
Fibrele solubile pe care le contin prunele uscate scade nivelul de colesterol prin inmuierea excesului biliar in intestin si il elimina cu ajutorul fierei din ficat, care are scopul de a digera grasimea.

6.Prunele uscate reduc riscul formarii cancerului
In urma unor cercetari efectuata de oamenii de stiinta de la Texas A&M, a scos in evidenta ca un consum moderat de prune uscate pot reduce riscul de aparitie a cancerului la colon, prin intarirea florei intestinale. De asemenea, acestea reduc riscul formarii cancerului la san cu 1%.

7.Prunele uscate combat anemia
Datorita actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, prunele uscate reusesc sa prevena si sa trateze anemia feripriva.

8.Prunele uscate intarzie procesul de imbatranire
Dupa cum spuneam si mai sus, prunele uscate contin resveratrol, un antioxidant foarte puternic care iti ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi. Aceasta substanta ajuta sa inhibe raspandirea cancerului, sa reduca presiunea sanguina, sa mentina sanatatea inimii si a vaselor sanguine, are efect anti-inflamator si sa previna boala Alzheimer.


APRECIAZA ARTICOLUL !