Karine Jean-Pierre, prima femeie de culoare şi lesbiană care devine purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat că a ales-o pe Karine Jean-Pierre să fie noua purtătoare cu cuvânt a Casei Albe. Este pentru prima dată în istorie când acest post extrem de expus este atribuit unei femei de culoare şi lesbiană declarată, relatează AFP.

Jean-Pierre, 44 de ani, o va înlocui pe Jen Psaki, actuala ocupantă apostului, începând cu 13 mai, anunță un comunicat al Casei Albe.

Joe Biden s-a declarat ”mândru” de această numire și a lăudat ”experienţa, talentul şi onestitatea” viitoarei sale purtătoare de cuvânt.

”Va fi prima femeie de culoare LGBTQ+ declarată. Ea va da voce multor persoane şi le va permite multora să aibă visuri mari” în acest post, a scris pe Twitter și Jen Psaki.

Potrivit presei americane, Psaki se va alătura canalului MSNBC, de orientare progresistă.

Karine Jean-Pierre este prima femeie de culoare şi prima lesbiană care apreluat rolul de ”Press Secretary”. Aceasta trăieşte împreună cu o jurnalistă de la CNN, cu care are o fiică.

Înaintea ei, doar o singură femeie de culoare, Judy Smith, a fost purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe sub preşedinţia lui George H.W. Bush, în 1991.

Născută în Martinica din părinţi haitieni care au emigrat apoi în Statele Unite, ea a lucrat la cele două campanii ale lui Barack Obama (2008 şi 2012), apoi cea a lui Joe Biden în 2020 înainte de a se alătura echipei sale la Casa Albă.

A absolvit Columbia University, înainte de a intra în lumea asociaţiilor şi a politicii. A crescut la New York, unde tatăl ei a lucrat ca şofer de taxi, iar mama ei, ca îngrijitoare la domiciliu.