Casa Albă: Putin este ”indus în eroare” de ”slugile” din jurul său care se tem să-i spună care este situația reală din Ucraina

Casa Albă confirmă că deține informații potrivit cărora Vladimir Putin ”este indus în eroare” de informațiile liderilor militari, cărora le este prea frică s-i spună adevărul despre situația războiului din Ucraina, informează Reuters.

”Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare informațiile primite de la armata rusă, ceea ce a condus la tensiuni persistente între Putin și conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicații la Casa Albă, reporterilor în timpul unei conferințe de presă.

Informația fusese oferită ieri de un înalt oficial al SUA, sub protecția anonimatului.

Oficialul de la Casa Albă a subliniat faptul că oamenilor din jurul lui Vladimir Putin le este frică să-i comunice adevărul despre situația militară din Ucraina și despre cea economică.

”Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierii săi seniori le este prea frică s-i spună adevărul”, a declarat Bedingfeld.

Statele Unite au prezentat aceste informații, acum, pentru a arăta că ”a fost vorba despre eroare strategică din partea Rusiei”, a adăugat Bedingfield.

Kremlinul nu a făcut niciun comentariu imediat asupra afirmațiilor după încheierea zilei de lucru la Moscova, iar ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri pentru comentarii.

Decizia Washingtonului de a-și împărtăși informațiile public reflectă o strategie pe care a urmat-o încă de înainte de începerea războiului.

Un înalt oficial european a declarat că evaluarea SUA este în conformitate cu opinia europeană.

”Putin a crezut că lucrurile merg mai bine decât merg de fapt. Aceasta este problema când te înconjori cu «slugi» sau când doar stai cu ei la capătul unei mese foarte lungi”, a spus diplomatul.

Analiștii militari spun că Rusia și-a modificat obiectivele de război în Ucraina, astfel încât Putin să poată revendica mai ușor o victorie salvatoare, în ciuda unei campanii neplăcute, în care armata sa a suferit eșecuri umilitoare.