Putin, cu „servieta nucleară” la înmormântarea lui Vladimir Jirinovski

Vladimir Putin a adus „servieta nucleară” la înmormântarea politicianului rus Vladimir Jirinovski. Ceremonia funerară a avut loc vineri, în Catedrala din Moscova, în vreme ce luptele continuă în Ucraina în cea de-a 44-a zi de război.

Vladimir Putin și-a făcut apariţia la înmormântarea politicianului Vladimir Jirinovski. El a depus un buchet de trandafiri roși, s-a închinat și s-a recules câteva momente lângă coșciug.

Mulțimea prezentă a păstrat distanța față de președintele rus, iar Daily Mail interpretează acest gest ca o nouă dovadă a temerii lui Putin față de o tentativă de asasinat.

Un alt element care a atras atenția în cadrul ceremoniei funerare a lui Jirinovski a fost prezența, la doar câțiva pași în urma lui Putin, a unui membru din suita sa care purta ceea ce pare a fi ”servieta nucleară” a Rusiei – dispozitivul care poate da comanda pentru un atac nuclear.

Cine a fost Vladimir Jirinovski

Politicianul rus Vladimir Jirinovski a murit la 75 de ani, bolnav de COVID-19. Coronavirusul i-ar fi fost fatal, deşi s-a vaccinat de 8 ori începând cu luna ugust a anului 2020.

Jirinovski dezvăluise anterior invazia rusă în Ucraina. Pe 27 decembrie a prezis că 2022 ”nu va fi un an paşnic, ci va fi anul în care Rusia va redeveni o putere”. A fost internat în stare gravă, pe 2 februarie, la şase săptămâni după acest anunţ.

Un politician vocal, dar nu împotriva lui Putin, Jirinovski a fost o figură majoră a vieţii politice ruse după căderea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

El a candidat în aproape toate alegerile prezidenţiale din Rusia modernă, iar Partidul său Liberal Democrat (LDPR, extremă dreapta) a fost reprezentat mereu în instanţe locale şi naţionale.

Diatribele, impulsurile războince şi apariţiile sale improbabile sunt cele care rămân în memoria ruşilor – între altele aruncarea apei dintr-un pahar într-o dezbatere, insultarea adversarului sau bătăi în sediul Parlamentului cu un deputat.