Fost ofițer US Defence Intelligence Agency: Nu sunt de acord cu declaraţiile preşedintelui Zelenski. România nu este parte din plan şi nici Polonia nu este, dar Putin are un plan mai cuprinzător

Preşedintele Zelenski a afirmat, în discursurile susținute în plenul parlamentelor europene, că Ucraina nu este singura țintă din planul strategic al lui Putin, ci şi alte ţări ar putea deveni ţinte pentru Rusia.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, premierul Poloniei a spus că dacă Putin învinge în Ucraina după Kiev ar putea urma Varşovia, Bucureşti şi poate Berlin.

Rebekah Koffler, fost ofițer de informaţii  pe relația Rusia-Ucraina pentru US Defence Intelligence Agency, autor al cărții „Putin’s PlayBook”, este de acord cu afirmația că Ucraina este un prim pas în edificarea planului lui Putin, doar că viziunea acestuia despre noile sfere geo-politice este alta.

„Nu sunt de acord cu declaraţiile preşedintelui Zelenski. Nu, România nu este parte din plan şi nici Polonia nu este, dar Putin are un plan mai cuprinzător. În această privință, preşedintele Zelenski are dreptate.

Preşedintele Putin s-a decis că trebuie să reconstruiască ceea ce Rusia numește perimetru strategic de securitate prin reîntregirea fostelor state sovietice sub controlul Rusiei.

De ce? E vorba de o problemă de securitate. Distanța dintre forţele NATO şi St. Petersburg, care este cel mai mare oraş din Rusia, s-a redus de la 1.000 de mile cât era la sfârşitul Războiului Rece, la 100 de mile astăzi. Este aceeași distanță ca între Washington şi New York.

Deci acesta este motivul suprem pentru acest război, de aceea a trasat acestă linie”, a spus Rebekah Koffler, într-un interviu acordat Antena 3.

Întrebată apoi ce l-a determinat pe Putin să înceapă acest război tocmai în acest moment, Rebekah Koffler a spus:

„Lucrează la acest plan încă de când a devenit preşedintele Rusiei, în anul 2000. A fost reales de 4 ori, deci primul obiectiv strategic este de a schimba finalul Războiului Rece şi de inversa prăbușirea Uniunii Sovietice care a avut loc în 1991.

El ar vrea să reintegreze statele post sovietice Ucraina, Belarus, Georgia, Moldova înapoi sub controlul Moscovei într-un fel de alianță supra-națională, dar nu precum UE sau NATO.

Rusia are deja o organizație care s-a ridicat ca o contra măsură pentru NATO. Se numește SCTO- Organizația Tratatului de Securitate colectivă.

Deci el îşi dorește ceva mai puternic, vrea ca Rusia să fie forţa dominantă în alte alianțe care chiar şi azi se numesc UNIUNEA. Numele complet este Uniunea Economică Eurasia.

Deci vedem paşii pe care Rusia i-a făcut pentru a crea acesta uniune. Acesta este planul. Putin nu are alt plan de a cuceri lumea, Putin este adeptul unei politici realiste.

Politica realistă înseamnă echilibrarea puterilor”, a mai explicat Rebekah Koffler fost ofițer de informaţii pe Rusia-Ucraina US Defence Intelligence Agency.