New York Times. Rusia desfășoară în Ucraina un tip de armament necunoscut

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele lansate de Rusia în Ucraina conțin o surpriză: dispozitive care înșeală radarele de apărare antiaeriană, scrie New York Times.

Dispozitivele au fiecare aproximativ un metru lungime, au forma unei săgeți și sunt albe cu o coadă portocalie. Ele sunt eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță atunci când racheta simte că a fost vizată de sistemele de apărare aeriană, a explicat oficialul american, sub protecția anonimatului.

Fiecare dispozitiv produce semnale radio pentru a bruia sau a oferi un semnal fals radarelor inamice care încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură pentru a atrage rachetele care sosesc.

Utilizarea acestor ”momeli” poate explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au avut dificultăți în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

Acționat de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander poate atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, conform documentelor guvernului SUA. Fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete balistice înainte de a fi reîncărcat.

dispozitiv rachete rusesti

Imagini cu munițiile în formă de săgeți au început să circule pe rețelele sociale în urmă cu două săptămâni.

Oficialul serviciilor de informații americane susține că dispozitivele sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece numite ”ajutoare de penetrare”, care au însoțit focoasele nucleare încă din anii ‘70 și au fost concepute pentru a se sustrage sistemelor antirachetă și pentru a permite focoaselor individuale să-și atingă țintele.

decoy rachete rusesti

Încorporarea dispozitivelor în arme precum Iskander-M care au focoase convenționale nu a fost documentată anterior în arsenalele militare.

”În momentul în care oamenii au inventat rachetele de armament, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi. Dar nu vedem niciodată acest gen de armament pentru că sunt extrem de secrete. Însă, dacă știi cum funcționează, le poți contracara”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din Monterey, California.

Utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, a mai explicat profesorul Jeffrey Lewis, având în vedere că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, astfel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate pentru a le învinge. ”Cred că există niște oameni foarte entuziasmați în comunitatea de informații din SUA în acest moment”, a adăugat el.

Și este foarte puțin probabil, a mai spus Lewis, ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor țări să conțină aceste momeli. ”Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a spus Lewis.