Raluca Turcan dorește să modifice legea asistenței sociale. Ce înseamnă asta pentru persoanele aflate în dificultate

0

Statul trebuie să finanțeze persoanele aflate în dificultate și nu instituțiile de asistență socială, este de părere Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. Aceasta a anunțat că va modifica legea asistenței sociale, astfel încât sistemul să fie sustenabil, iar asistența socială să nu mai fie văzută ca o povară.

„Alături de organizaţii neguvernamentale am finalizat deja şi urmează să fie pusă în dezbatere publică o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, finanţarea urmează beneficiarul”, a declarat ministrul Muncii, după inaugurarea primului centru itinerant de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi.

În cadrul unei conferințe realizăt la Prefectura judeţului Tulcea, oficialul guvernamental a anunțat că modificarea legii va veni însoțită și de alte măsuri complementare, acestea fiind prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), și anume alocarea a 182 de milioane de euro pentru crearea centrelor cu servicii sociale necesare persoanelor vulnerabile.

Raluca Turcan a afirmat că săptămâna viitoare va avea o primă consultare pe noua formă a legii privind asistenţa socială.

„Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Asistenţa socială nu mai poate fi privită în România ca o povară. Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, cu un mediu antreprenorial puternic, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară. Aceste nuclee pot fi sprijinite şi ajutate cu asistenţă socială de calitate”, a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Spune ce crezi