Ultimate magazine theme for WordPress.

Raspunsul unui preot la intrebarea daca avem voie sa mancam lapte praf in timpul postului

In post se poate consuma lapte praf – sau si acesta este de dulce? Ce spune un preot cu privire la aceasta intrebare delicata.

Laptele praf nu este de post. El este obtinut din lapte, intr-un proces tehnologic format din doua etape:

  • laptele este fiert si, prin evaporare, apa prezenta in mod natural in lapte in proportie de 87% este partial eliminata. Ceea ce rezulta dupa evapoararea continutului de apa este lapte concentrat;
  • laptele concentrat este pulverizat in particule fine intr-un jet de aer fierbinte, eliminandu-se astfel complet apa si rezultand laptele praf.
  • In plus, laptele praf contine si o multime de substante chimice. Prin urmare, produsele care contin lapte praf nu pot fi considerate de post.

Ce contine laptele praf

Pe piata exista trei tipuri diferite pentru formulele de lapte: bazate pe lapte de vaca, pe proteine hidrolizate sau pe soia. Cele mai multe sunt produse din lapte de vaca, numai ca pe etichete nu se mentioneaza acest lucru. Gasim in schimb ingrediente precum zerul sau lactoza. Conform producatorilor, proteinele sunt modificate, pentru a fi mai usor digerate de catre copii.

Tot printre primele ingrediente de pe unele formule apare maltodextrina, substanta cunoscuta in industria alimentara ca aditiv. Se obtine din amidon din cereale sau cartofi si este folosita uneori in preparatele destinate culturistilor, pentru a mentine un nivel ridicat al glucozei in sange. Si emulgatorii sunt folositi la producerea laptelui praf. Acestia nu au niciun rol nutritiv, ci doar ajuta la mixarea substantelor folosite. La fel de controversat este si continutul de amidon din multe formule de lapte praf.

Un alt ingredient: uleiurile vegetale. Aparent ne duc cu gandul la sanatate, insa pe majoritatea etichetelor nu se specifica ce fel de uleiuri sunt: rafinate sau presate la rece? In multe cutii se gasesc si zaharide. Mai exact, un zahar artificial. Astfel organismul copiilor este obisnuit de mic cu dulcele. Un atu al formulelor de lapte praf, conform producatorilor, este faptul ca sunt imbogatite cu vitamine si minerale precum fierul, calciul sau magneziul. Acestea sunt insa obtinute artificial.

Ajungem la ambalaje! Tot mai multe studii vorbesc despre efectele nocive ale aluminiului. Odata ajuns in organism, acesta poate creste riscul de boli gastrointestinale si probleme renale. Unele formule de lapte praf se vand in cutii care contin acest material. Atentie! Chiar daca ambalajul este sigilat, produsul nu este steril, asa cum este laptele matern. De aici si recomandarea de a steriliza biberoanele si tetinele, dar si de a fierbe apa folosita.
In multe maternitati din Romania nou-nascutii sunt hraniti cu lapte praf inca din primele ore de viata, iar mamele sunt convinse de cadrele medicale ca nu au suficient lapte pentru copiii lor. Mai mult, la plecarea din spital, parintii primesc mostre gratuite din acest produs. Cu stiinta sau nu, unele cadre medicale incurajeaza prafurile, care de fapt ar trebui folosite doar in cazuri exceptionale.

Sursa: bzi.ro

loading...

Cmentariile sunt închise

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Accept Citeste mai mult

Politica de confidentialitate & cookies