Războiul din Ucraina dezbină familii în Rusia: Mama mi-a scris că sunt un trădător

Jean-Michel Scherbak, actor  rus, a ținut să mărturisească pe contul său de socializare că îi este ruşine că ţara sa a declanşat un război împotriva Ucrainei, mama sa – susţinătoare de  a lui Putin, a reacționat – blocând comunicarea online cu el.

„Ea mi-a scris pe Facebook că sunt un trădător și că am ales de partea cui să fiu”, a declarat pentru Reuters actorul în vârstă de 30 de ani.

Scherbak a refuzat să spună din ce ţară europeană comunică, dar a precizat că se află în afara Rusiei.

Această ruptură între mamă şi fiu este doar unul dintre numeroasele cazuri de certuri care despart familii şi prieteni în Rusia de când au început luptele în Ucraina.

Jean-Michel Scherbak, care distribuie materiale despre evenimentele din Ucraina pe reţele de social media, a declarat că nu este pentru prima oară când mama sa încearcă să-i influenţeze opiniile politice.

„Ea a încercat întotdeauna să mă convingă, să-şi impună viziunea ei pentru că ea este mamă, este inteligentă, iar eu sunt un prost”, spune Scherbak.

Un alt caz, de aceeași natură… În cursul discuţiilor cu mama ei, Daria, de 25 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie, spune că evită subiectul sensibil al războiului şi alte probleme asupra cărora ele „nu sunt întru totul de acord”.

„Am înţeles că ea este în cea mai proastă stare emoţională în acest moment şi că are nevoie de ajutor şi de sprijin”, mărturiseşte tânăra.

Ea încearcă totuşi să propună diferite puncte de vedere. Mama sa a fost şocată, spune ea, de înregistrările video cu manifestanţi arestaţi de poliţişti. Daria se bucură de ceea ce ea numeşte „micile ei victorii”.

Și Alex, un game tester în vârstă de 28 de ani, care locuieşte împreună cu soţia sa la Gdansk, în Polonia, a declarat că părinţii lui, care se află în Rusia, i-au cerut să-şi șteargă de pe reţelele de socializare materialele referitoare la războiul în Ucraina, avertizându-l că aceasta ar putea fi periculos pentru el.

Părinţii lui Alex îi telefonează în fiecare zi de la începutul conflictului în Ucraina şi fiecare convorbire se termină cu ţipete între el şi mama sa.

Pentru a salva relaţia cu părinţii, Alex a încetat să mai publice astfel de conţinuturi. Soţia sa însă a modificat parametrii de confidenţialitate ai contului său şi a continuat să distribuie articole despre conflictul în Ucraina.