Reactia Sorinei Pintea la dezvaluirile privind transplantul lui Arsinel: “Sa nu facem spectacol”

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a reactionat, miercuri, la informatiile potrivit carora actorul Alexandru Arsinel ar fi fost supus transplantului de rinichi chiar in ziua in care a fost inscris pe lista de asteptare.

Intr-o conferinta de presa organizata la minister, Sorina Pintea a precizat ca nu este cazul sa se faca “un spectacol public” si ca trebuie asteptate rezultatele dosarului penal existent in acest caz.

“Nu cred ca este cazul sa facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penala si sa lasam organele statului sa isi faca datoria, iar noi sa avem grija de pacientii pe care ii avem pe listele de asteptare”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Actorul Alexandru Arsinel a fost supus unui transplant de rinichi in anul 2013 la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, pentru Hotnews, ca actorul a facut transplantul in aceeasi zi in care se inscrisese pe lista de asteptare, in Registrul National de Transplant.

Sorina Pintea a adaugat ca exista cazuri de pacienti care apar intr-o zi pe lista de asteptare, iar a doua zi primesc organul necesar. “A fost cazul unui jurnalist care avea nevoie de un transplant. Unul dinte criterii este urgenta”, a mentionat ministrul, mentionand ca in trei luni in 2019 s-au efectuat 29 de prelevari in spitalele din Romania.

“Foarte multe trusturi media m-au asigurat ca ne vor sustine in promovarea donarii. Eu va cer acest lucru, pentru ca nu poate sa existe transplant pe teritoriul Romaniei fara donare de organe. In ultimele trei luni au avut loc 29 de prelevari de organe. Vrea cineva sa opreasca acest ritm? Sa nu se inteleaga ca nu sunt criterii de alocare. Exista criterii de alocare, dar dorim sa le optimizam si sa le publicam pe site-ul Agentiei Nationale de Transplant. Cei care venim la conducerea unei institutii nu fac doar sa cauta

 » Sursa: bzi.ro