Analist financiar, despre recesiunea ce ne va afecta în perioada următoare: „Suntem în anul supravieţuirii” 

Conform datelor prezentate de Institutului Naţional de Statistică, economia României a fost la un pas de recesiune pe final de 2021.

În acest context, analistul financiar Adrian Negrescu susține că 2022 va fi un an dificil şi că și în lipsa războiului din Ucraina ţara noastră urma să se confrunte cu crize economice de proporţii.

„Toate acestea le vom plăti pentru că, din păcate, noi suntem importatori direcți pe toate zonele”, spune specialistul.

„Mi-e teamă că şi pe fondul războiului şi a acestor sancţiuni recesiunea va fi până la urmă o realitate în România şi poate chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat.

Aşa cum spuneam din toamna anului trecut suntem în anul supraviețuirii şi ne îndreptăm spre o criză economică de proporții.

Gândiți-vă că şi fără acest război avem impactul inflației, la petrol, gaze, energie care au spulberat mare parte dintre companiile mici din România.

Mai mult, avem o criză de lichidități în piaţă. Gândiți-vă că mai mult de 80% din dolarii care sunt acum în piaţă s-au tipărit în ultimii doi ani.

S-au tipărit bani fără număr şi acum, din păcate, vine nota de plată. Toate acestea le vom plăti pentru că, din păcate, noi suntem importatori direcți pe toate zonele.

De la comerțul alimentar la produsele din zona materialelor de construcţie, la siderurgie, la absolut tot am ajuns să importăm, iar acest lucru ne va afecta din punct de vedere economic.

Estimam la începutul anului că vor fi aproximativ 100.000 de companii care îşi vor închide porțile cu aproape 500.000 de șomeri.

Mi-e teamă că şi pe fondul războiului şi a acestor sancţiuni numărul lor va fi mult mai mare, iar recesiunea va fi până la urmă o realitate în România şi poate chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat”, a spus analistul financiar Adrian Negrescu la Antena 3.