Record de cereri primite la Serviciul de evidenta a persoanelor, de la inceputul anului

Directia Locala de Evidenta a Persoanelor (DLEP), prin Serviciul de Evidenta a Persoanelor Iasi, care deserveste peste 565 mii de locuitori din municipiul Iasi, dar si din 26 de comune arondate, a inregistrat un nou record.

Pâna la aceasta data, la DLEP au fost primite spre solutionare 30.313 cereri pentru eliberarea unui act de identitate sau a unei vize de resedinta, cu 8 la suta mai multe decât în perioada similara a anului trecut si cu 16 la suta mai multe decât în 2017. Din cele 30.313 de cereri înregistrate, 25.960 au fost pentru carti de identitate, 1.540 pentru carti de identitate provizorii si 2.813 pentru viza de resedinta.

Reprezentantii DLEP au aratat ca principalele motive în baza carora s-au eliberat noi acte de identitate au tinut de expirarea termenului de valabilitate (45 la suta), schimbarea domiciliului (22 la suta), împlinirea vârstei de 14 ani (8 la suta), pierdere (8 la suta), alte motive (17 la suta). Alte 601 acte de identitate au fost eliberate, pe baza de procuraa speciala, pentru cetatenii români aflati în strainatate care au obtinut actul de identitate fara a mai fi necesara prezenta lor în tara. 

In plus, 120 de acte de identitate au fost eliberate persoanelor aflate în detentie la Penitenciarul Iasi, iar prin intermediul statiei mobile au fost puse în legalitate 88 de persoane aflate în imposibilitatea de a se deplasa.

„Activitatea Serviciului de evidenta este în continua crestere raportat la ultimii ani, media lunara pentru perioada ianuarie-mai fiind de peste 6.000 de cereri. Aceasta medie era specifica în anii din urma doar vârfului de sezon, luna august. În plus, interesul cetatenilor pentru exprimarea dreptului de vot s-a reflectat în numarul record de cereri din luna mai, respectiv 6.724 solicitari. Reamintim ca în cazul expirarii termenului de valabilitate, cetatenii pot solicita cu 6 luni înainte un nou act de identitate, în aceasta situatie existând posibilitatea pastrarii de catre titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, pâna la emiterea noii carti de identitate”, a spus Marius Bodoga.

În perioada de referinta au fost înregistrate 9.807 de programari online pe site, restul cererilor fiind depuse pe baza bonurilor de or

 » Sursa: bzi.ro