Redescoperim copilaria prin… drepturile copilului – FOTO

In luna ianuarie, proiectul ”Scoala penntru valori autentice”, initiat de I.S.J. Iasi, ne-a oferit o tema generoasa: ”Incluziune si drepturile omului”. In Gradinita cu program prelungit nr. 16 din Iasi, copii, cadre didactice si parinti au revenit din vacanta, veseli, relaxati si dornici de activitati interesante.   

 Filme si softuri educationale, ilustratii sugestive, mici jocuri de rol au familiarizat pe cei mici cu drepturile copilului, reglementate in Conventia asupra Drepturilor Copilului, adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989. Drepturile copiilor au fost ”descifrate” si facute accesibile copiilor, prin activitati atractive, antrenante, care au solicitat participarea activa si afectiva si prescolarilor.

La concursul ”Cel mai frumos poster” au participat toate cele opt grupe, care au ilustrat, fiecare in parte, prin desen sau lipire de imagini, unul dintre drepturile copilului. Expozitia initiata cu lucrarile finalizate a incantat parinti si vizitatori ai gradinitei.

”Dreptul la educatie” este ilustrat permanent in unitate, prin dezvoltarea unor teme inedite, ce ofera celor mici raspunsuri si ii dezvolta intelectual, emotional, fizic. Cu dragoste, cadrele didactice au pus la dispozitia celor mici materiale diverse, iar acestia au descoperit anotimpul iarna, cu toate aspectele ei, animalele marine sau meseriile practicate de adulti. Aportul copiilor s-a materializat in lucrari colective, postere, fise de lucru, dramatizari. Activitatile in parteneriat cu parintii prescolarilor (jocuri de miscare si distractive, workshop-uri, concursuri) au dovedit copiilor ca toti beneficiaza de dreptul la o familie, de dragostea si protectia adultilor.

Am initiat, in aceasta perioada bogata in evenimente culturale si istorice, actiuni de cunoastere a poetului national (vizionare PPT ”Despre Eminescu”, audiere de versuri, convorbiri despre biografia marelui poet), vizita la Muzeul Unirii, pentru cunoasterea ”tainelor” domnitorului Alexandru Ioan Cuza, confectionarea de stegulete tricolore, participarea la festivitatile sarbatoririi celor 160 de ani de la Mica Unire, in centrul Iasului, alaturi de comunitate. Ce poate fi mai relevant pentru ”Dreptul la nationalitate”?

Activitati precum ”Copil sanatos, copil fericit!”, ”Dinti sanatosi, copii sanatosi!”, ”Ne spalam corect pe dinti!”, ”Cum mancam sanatos?”, ”Apa, prietena copiilor!” (lecturi dupa imagini, filmulete, activitati practice, desen, jocuri de rol, vizita medicului in gradinita, etc.), precum si servirea unui meniu care respecta normele sanitare,  scot in evidenta preocuparea intregului colectiv pentru respectarea dreptului copiilor la sanatate.

”Dreptul la joaca” este cel mai drag si ”exersat” de copii, atat in gradinita, cat si in familie. Activitatile outdoor, in zapada generoasa din

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !