Regula numarul 1 pentru evitarea infectiilor din spitale

Subiectul infectiilor din spitalele romanesti este unul generos. Foarte generos, din pacate. Insa prin respectarea unor reguli de baza atat din partea pacientilor cat si a personalului medical si a celui auxiliar, dar si al vizitatorilor numarul infectiilor se pot reduce. Cel mai eficient gest, dar si cel mai simplu si mai economic este spalarea mainilor. Ministerul Sanatatii a demarat proiectul ”Maini curate in spitale”.

Majoritatea infectiilor din spitale sunt cauzate de mainile nespalate. Studiile arata ca dezinfectarea mainilor in mediul spitalicesc se face sub 50% din necesar. Cadrele medicale trebuie sa-si dezinfecteze mainile de minim 100 de ori intr-o tura de 12 ore. Depinde de numarul pacientilor. Procedura se efectuaza de cate ori este necesar.

Recomandarea este ca pentru dezinfectie sa se foloseasca solutie dezinfectanta pe baza de alcool sau apa si sapun inainte si dupa fiecare contact cu pacientul. Proiectul ”Maini curate in spitale” demarat de Ministerul Sanatatii este in continua dezvoltare conform informatiilor anuntate pe site-ul ministerului. Sf. Constantin din Brasov, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si M.C. Curie din Bucuresti au implementat deja campania, potrivit csid.ro.

Cand trebuie facuta dezinfectia mainilor?

 • Inainte si dupa fiecare contact cu pacientul,
 • Dupa expunerea la fluidele corpului
 • La contact cu echipamentul respirator
 • Dupa atingerea obiectelor aflate in contact sau in preajma pacientului
 • Inainte de a indeplini procedure aseptice
 • La schimbarea lenjeriei
 • Dupa folosirea toaletei;
 • Inainte de a manca, bea sau fuma;
 • Inainte de a pregati mancare;
 • Dupa contactul cu lenjeria murdara sau deseuri ;
 • Dupa tuse sau stranut cu gura acoperita cu mana.

Cum ne dam seama ca am folosit suficient dezinfectant?

Mainile trebuie sa ramana ude minim 20 de secunde dupa utilizarea dezinfectantului pe baza de alcool. Atunci inseamna ca s-a folosit cantitatea corecta de dezinfectant. Conform informatiilor furnizate de experitii in sanatate ai Ministerului Sanatatii folosirea manusilor nu inlocuieste dezinfectarea mainilor inainte si dupa interventie.

Cum se spala corect mainile?

 1. Se foloseste apa calda. Se aplica sapun lichid, se impreuneaza mainile si se face spuma. Se freaca palmele impreuna. Se freca spatele fiecarei maini cu palma mainii opuse si se intrepatrund degetele. Se freca palmele cu degetele intrepatrunse.
 2. Apoi se freaca spatele degetelor de palma opusa, cu degetele stranse; Apoi se freca pe rand fiecare deget mare in palma opusa folosind o miscare de rotatie. Se freaca varfurile degetelor in palma opusa printr-o miscare circular. Spalarea corecta a mainilor continua cu frecarea fiecarei incheieturi cu mana opusa.
 3. Se limpezesc mainile cu apa curenta. Daca robinetul permite se inchide cu cotul, daca nu cu u

 » Sursa: culinar.bzi.ro