China transmite liderilor UE că își va urma ”propria cale” în privința războiului din Ucraina

Premierul chinez Li Keqiang le-a spus vineri liderilor UE că Beijingul va face presiuni pentru pace în Ucraina ”în felul său”, după ce Bruxelles-ul a cerut Chinei să nu furnizeze arme Rusiei și să nu ajute Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, relatează Reuters.

Li le-a spus liderilor UE că Beijingul a căutat întotdeauna pacea și a promovat ideea de negociere și a asigurat că este dispusă să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, a relatat televiziunea chineză de stat CCTV.

Un oficial UE, citat de Reuters sub acoperirea anonimatului, a declarat vineri că poziția Chinei față de Rusia a fost ”întrebarea de un milion de dolari” a summitului.

”Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Potrivit surselor Reuters, oficialii UE au încercat să transmită Chinei că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai acesteia – Europa și Statele Unite.

China, la rândul ei, este îngrijorată de faptul că țările europene adoptă direcții de politică externă mai dure, după modelul Statelor Unite, și a cerut ca UE „să excludă interferențele externe” în relațiile sale cu China, scrie Reuters.

Președintele Chinei, Xi Jinping, care a participat vineri la o întâlnire virtuală separată cu cei doi lideri UE, a declarat că speră ca Uniunea Europeană să își poată forma o viziune „independentă” asupra Chinei, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Relațiile UE-China erau deja tensionate înainte de războiul din Ucraina.

UE a trecut brusc în 2019 de la un limbaj diplomatic blând față  de Beijing la unul mai aspru, numind China un rival „de sistem”sistemic, dar pe care o vede ca potențial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.