Remedii pentru prevenirea osteoporozei

Avand in vedere ca osteoporoza este initial asimptomatica, este esential sa marim consumul de alimente bogate in calciu inca din tinerete pentru prevenirea acesteia si pentru evitarea complicatiilor afectiunii care apar odata cu inaintarea in varsta.

Osteoporoza este o afectiune silentioasa caracterizata prin deteriorarea treptata a oaselor. Alterarile pe care le cauzeaza pot fi ireversibile, insa exista o multime de modalitati pentru prevenirea aparitia acesteia. Principala metoda este consumul de alimente bogate in calciu si mentinerea unei alimentatii echilibrate. De asemenea, ai la dispozitie remedii pentru prevenirea osteoporozei in mod eficient, preparate cu ingrediente bogate in calciu, pe care ti le prezentam in acest articol.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune a oaselor care cauzeaza scaderea densitatii osoase. In acest proces, oasele devin poroase, de unde provine si denumirea bolii, „os poros”. Se formeaza cavitati in interiorul oaselor, care pot creste in timp. Astfel, oasele devin fragile si creste riscul de fracturi.

Osteoporoza este o boala „tacuta”, in sensul ca este asimptomatica pana provoaca o leziune osoasa, cum ar fi o fractura. Un prim simptom al osteoporozei este, de exemplu, fractura de sold, acesta fiind si cel mai grav, deoarece implica o interventie chirurgicala de urgenta si are consecinte grave asupra sanatatii. Osteoporoza poate cauza si fracturi la nivelul incheieturilor.

Care sunt cauzele osteoporozei?

Exista mai multi factori care duc la aparitia osteoporozei. Principalul motiv este inaintarea in varsta. Riscul de a avea osteoporoza creste odata cu varsta, deoarece cantitatea de masa osoasa scade, in schimb, fragilitatea creste. De obicei, riscul de a avea osteoporoza creste dupa implinirea varstei de 50 de ani.

Exista si alti factori importanti, precum excesul de greutate, care este legat in mod direct de densitatea osoasa. Aici intra in discutie si factori genetici, pentru ca persoanele ale caror rude au avut osteoporoza au sanse mai mari de a suferi de aceasta boala.

De asemenea, osteoporoza poate aparea din cauza mentinerii unei alimentatii sarace in calciu. Osteoporoza afecteaza femeile de patru ori mai frecvent decat barbatii din cauza scaderii nivelului de estrogen la menopauza.

Cum previn osteoporoza?

Prevenirea osteoporozei poate fi realizata mai ales prin consumul alimentelor bogate in calciu, cum ar fi fructe uscate, pesti uleiosi sau lactate.

Alte metode de prevenire a osteoporozei includ evitarea sedentarismului si a excesului de greutate. De asemenea, exista exercitii pentru persoanele cu osteoporoza, care sunt special concepute pentru a ameliora simptomele bolii. Pe langa acestea, ai la dispozitie si remedii pentru prevenirea osteoporozei. In cele ce urmeaza, iti prezentam doua retete de remedii naturale bogate in calciu care contribuie la reducerea riscului de osteoporoza.

Remedii pentru prevenirea osteoporozei

Substanta principala din urmatoarele remedii este calciul, a carui functie de baza este de a intari oasele si dintii si de a le oferi rezistenta. Calciul contribuie la protejarea muschilor si la sporirea permeabilitatii membranelor celulare pentru absorbtia eficienta a substantelor nutritive.

Adultilor li se recomanda consumul a 800 mg de calciu pe zi.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !