Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor: Populația generală este supusă unui risc ”foarte scăzut” de a se îmbolnăvi cu variola maimuței

Populația generală este supusă unui risc ”foarte scăzut” de a se îmbolnăvi cu variola maimuței, confirmată până acum în 12 țări, dar posibilitatea de infectare cu virusul este ”ridicată” pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali, a anunţat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), citat de AFP.

Este prima evaluare a riscurilor medicale făcută de ECDC după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri cu variola maimuței în Europa și America de Nord.

Iniţial identificat la maimuţe, virusul s-a manifestat până acum în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului, la persoane care călătoresc.

”Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută. Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată, afirmă Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Într-un interviu pentru Associated Press, un expert OMS a spus  că variola maimuței s-a răspândit probabil prin contact sexual la două petreceri de amploare din Europa.

”Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul sexual s-a amplificat acum această transmitere”, a spus dr. David Heymann, consilier principal la OMS.

Până în prezent, OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.

Vineri, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că, pe măsură ce vara începe pe tot continentul, adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea variolei maimuței.