Știa Roman Abramovich ce urmează? Două decizii majore luate de oligarhul rus în ziua în care Rusia a invadat Ucraina

Pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Roman Abramovich, proprietarul clubului englez Chelsea, a efectuat două operațiuni financiare care sugerează că anticipa dictarea unor sancțiuni împotriva sa.

Abramovich, considerat un propiat al regimului de la Kremlin, nu a scăpat de sancțiunile guvernului britanic, impuse oligarhilor și bunurilor rusești ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Pe 24 februarie, Abramovich i-a cedat controlul companiei Ervington Ivestment Limited, care operează în Cipru, managerului de la Chelsea, Eugene Tenenbaum.

Cel mai probabil, mutarea este una de fațadă. Tenenbaum este un apropiat al lui Abramovich și lucrează la Chelsea din 2003, anul în care clubul a fost preluat de oligarhul rus.

Într-o declarație pe care a oferit-o Reuters, Tenenbaum susține că a cumpărat Ervington Investments Limited, companie cu investiții de zeci de milioane de dolari, de la un trust în care Roman Abramovich și copiii acestuia erau beneficiari. Tenenbaum nu a dezvăluit suma plătită în schimbul companiei.

Tot pe 24 februarie, Abramovich a trecut compania Norma Investments pe numele unui alt partener de afaceri, David Davidovich, potrivit The Wall Street Journal.

Davidovich a fost descris de Forbes drept ”mâna dreaptă, mult mai retrasă, a lui Roman Abramovich”.

Pe 10 martie, toate conturile din Regatul Unit ale oligarhul rus, din 2003 la cârma clubului Chelsea, au fost blocate. Pe deasupra, clubului londonez i-au fost aplicate mai multe sancțiuni.