Povestea românului care a ajuns, din întâmplare, primar în Spania

Originar din Alba Iulia, Aurel Truță este primul și singurul primar de naționalitate română din această țară.

El administrează de șapte ani localitatea Paramo de Boedo și are șanse ca în 2023, atunci când în Spania vor avea loc alegeri locale, să obțină un nou mandat.

În vârstă de 46 de ani, Aurel Truţă a plecat din România în urmă cu 23 de ani și a ajuns în Páramo de Boedo ca să efectueze nişte lucrări de construcţii. I-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă şi s-a stabilit acolo.

Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal.

În primul său mandat, numărul locuitorilor a crescut de la 98 la 126 în principal datorită îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi de viaţă.

”Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă. E de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania edilii comunităţilor mici nu primesc salarii sau remuneraţii.

Spune că a obţinut ”mai mult sau mai puţin” tot ce avea în minte când s-a angajat în această aventură.

Printre realizările sale se evidenţiază modernizarea sistemului de canalizare, care ”avea ţevi foarte vechi”; lucrările de reabilitare a bisericii din sat; amenajarea drumului dintre Páramo de Boedo şi Villaneceriel; curăţarea cursului râului Boedo, care aştepta o toaletare de mai bine de 30 de ani.

Dar cel mai mândru se declară de faptul că localitatea pe care o conduce a crescut şi că s-au născut din nou copii, după mulți ani, inclusiv fiica sa.

Recent, Aurel Truță a fost premiat de către ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Bologan.

Premiul a fost acordat ”în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-spaniole şi a dezvoltării sentimentului de cetăţenie europeană”.

”Aurel Truţă nu este dintre cei care se pun în tribune să cârcotească, este cel care a avut temeritatea să coboare în teren, să dovedească cu pasiune că atunci când ai un sistem de valori poţi să reuşeşti calificarea.

Normalitatea în Uniunea Europeană se defineşte şi prin acest exemplu, de a avea sentimentul de cetăţeni europeni în orice stat membru ne-am afla şi de a nu ne uita originile şi obligaţia morală de a ne face respectaţi prin noi înşine”, a afirmat George Bologan.

”Pentru comunitatea românească din Spania, Aurel Truţă este un model, evitând malformaţiile spiritului critic şi uneori chiar subversiv şi combativitatea de tip stadion prezentă şi în reţelele de socializare, manifestă o atitudine constructivă, de asumare, lăsându-se condus de busola principiilor şi a îndrăznelii.

Ambasada României îi încurajează pe toţi conaţionalii rezidenţi, cu drept de vot pentru alegerile administrative, să solicite înscrierea în registrul electoral din cadrul primăriilor unde locuiesc”, mai susţine Ambasada României.