Povestea unei actrițe de succes în UK, adoptată dintr-un orfelinat din România,  care şi-a revăzut mama naturală după 34 de ani 

Adriana Ionică, o actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, are o poveste de viaţă tulburătoare, demnă de a sta la baza unui scenariu de film.

Daily Mail a publicat un amplu articol despre povestea emoţionantă a Adrianei Ionică, acum în vârstă de 35 de ani.

Supravieţuitoare a unuia dintre orfelinatele din România comunistă, unde sute de copii erau lăsaţi înfometaţi în pătuţuri metalice murdare, actriţa de origine română a vorbit cu emoție despre viața sa.

”Cu accentul său nord-britanic şi cu educaţia privată pe care a primit-o, nu ai putea ghici vreodată că un orfelinat teribil este o parte din povestea ei de viaţă, una care îţi rupe inima.

Dar, Adriana Ionică şi-a petrecut primii doi ani şi jumătate din viaţă într-un orfelinat plin de gândaci şi murdărie, alături de alţi copii tăcuţi şi neîngrijiţi”, scrie jurnalista Helen Carroll.

Adriana Ionică s-a născut în octombrie 1988. Valentina, mama ei, avea doar 16 ani şi trăia într-o sărăcie extremă alături de bunica sa şi mai mulţi verişori.

Ca alte zeci de mii de mame din România comunistă, Valentina a realizat că singura soluție pe care o avea la îndemână era să îşi lase copilul la un orfelinat din Cluj-Napoca.

În acest timp, în North Yorkshire în Marea Britanie, Cindy Calvert, o coafeză, şi soţul său Anthony, care avea o afacere cu fier vechi, încercau de ani de zile să aibă un copil.

Cei doi erau în vacanţă în Elveţia când au văzut la ştiri reportaje despre miile de copii abandonaţi în orfelinatele din România. Reportajele i-au emoţionat foarte mult şi s-au decis să adopte un copil din România.

Adriana Ionică şi-a întâlnit părinţii adoptivi în august 1989. Iar familia Calvert a fost cucerită de micuţă din primele momente. Numai că mai era o problemă: trebuia acordul scris al mamei naturale.

Familia Calvert a reuşit, prin intermediul unei avocate, să o găsească pe Valentina, dar şi pe mama naturală a unei alte fetiţe, Roxy, ce avea doar cinci luni. Ambele mame au fost de acord să semneze documentele de adopţie, mulţumite că fiicele lor vor avea o viaţă mai bună.

Numai că procedurile legale au mai durat câteva luni. Şi de abia în martie 1990, instanţele din România au fost de acord ca familia Calvert să le adopte atât pe Adriana, cât şi pe Roxy.

Valentina a mai mers o dată la orfelinat să îşi vadă fiica. Cindy Calvert le-a declarat celor de la Daily Mail că i-a părut rău că nu a putut-o adopta şi pe Valentina, care era încă o adolescentă.

Când Adriana avea 11 ani, părinţii săi adoptivi au fost contactaţi de un cuplu american, care a scos la iveală faptul că la doi ani de la naşterea Adrianei, Valentina a mai avut o fiică, Angela, adoptată de familia din California.

Când avea 20 de ani, Adriana s-a întâlnit pentru prima oară în California cu sora ei. A fost o întâlnire emoţionantă. Ulterior, surorile s-au mai văzut de cinci ori şi ţin constant legătura.

După ce Adriana s-a maturizat, a încercat împreună cu părinţii adoptivi să dea de urma mamei sale. Şi, după cum scriu jurnaliştii de la Daily Mail, Adriana şi-a găsit mama pe Facebook în 2020, la începutul pandemiei, şi a descoperit că trăieşte în Sicilia.

În primăvara acestui an, Adriana s-a întors pentru prima oară la orfelinatul din Cluj-Napoca. Ocazie cu care s-a întâlnit cu mama sa naturală, cu sora din California şi cu o altă soră care trăieşte în Sicilia.

”Când m-am apropiat de clădirea fostului orfelinat, aflată acum în mijlocul unei zone rezidenţiale, am recunoscut-o imediat din poze.

A fost o emoţie viscerală copleşitoare, nu tristeţe sau teamă, ci ceva neexperimentat până acum, ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte. Poate o amintire reprimată mult timp”, le-a declarat Adriana jurnaliştilor britanici.