Germania. Părinţi români amendaţi pentru că au luat copilul în călătorie, deşi în România nu e vacanţă şcolară

O familie de români aflată într-o călătorie în Germania alături de copilul minor, venind din România, a fost amendată de autorități pe motiv că respectivul copil ar fi trebuit să fie la şcoală.

Întâmplarea a avut loc pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen, unde a aterizat avionul care adusese familia din România în Germania.

La debarcare, poliţia germană a interogat cuplul cu privire la scopul călătoriei şi motivul pentru care alături de ei se află şi copilul, care cel puţin teoretic, ar fi trebuit să fie la cursuri.

Ulterior, poliţiştii germani au constatat că părinţii români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, în condiţiile în care în România nu este vacanţă scolară.

Poliţia a anunţat autoritatea şcolară responsabilă din Bucureşti, care va trebui la rândul ei să sesizeze primăria, cea care va stabili cuantumul amenzii, scrie allgaeuer-zeitung.de.

Legea care sancţionează acest gen de fapte există în România, doar că nu prea este aplicată. Părinţii ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei.

Spre deosebire de Germania însă, în România nu a fost până în acest moment nici un caz în care părinţii să fie întrebaţi de poliţişti de ce copilul nu este la şcoală.

De cele mai multe ori prin România raziile poliţiştilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităţilor de învăţământ.