Când va fi lovită România de valul de aer tropical. Temperaturile vor urca spre 40 de grade la umbră

Meteorologii anunță că valul de aer tropical care se manifestă în prezent în Spania şi Anglia va ajunge și în țara noastră la mijlocul săptămânii viitoare.

În unele zone, temperaturile vor urca spre 40 de grade la umbră, iar ploile vor lipsi, a anunțat duminică, 17 iulie, meteorologul ANM, Alina Șerban

”Într-adevăr, vorbim de o masă de aer tropical, o masă de aer foarte cald ce determină temperaturi de 40 și ușor peste 40 de grade, în Peninsula Iberică, în această perioadă, în extindere către vestul, centrul, sudul Europei, în zilele următoare și în deplasare, de la mijlocul săptămânii viitoare și în zona țării noastre, astfel încât vremea se va încălzi treptat.

La momentul acesta și în următoarele două zile putem vorbi de un aer respirabil pentru zona țării noastre, temperaturi ce determină o vreme chiar răcoroasă în nordul teritoriului, cu minime destul de potrivite, aș putea spune, chiar scăzute, în depresiuni și în nordul țării.

Ei bine, de miercuri, ne așteptăm la o vreme călduroasă, în aproape toată țara, acest lucru însemnând temperatură de 30 de grade, temperaturi maxime și chiar caniculare, în extindere.

Miercuri, temperaturi de caniculă, 35-36 de grade în extremitatea de vest a teritoriului, joi în aproape toate zonele de câmpie, în vest, în sud, în est, 36-37, poate chiar 38 de grade, iar vineri această masă de aer tropical se va restrânge către regiunile sud-estice ale țării noastre: Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea.

Evident, revenim cu informații până la momentul respectiv, pentru că este un interval destul de lung și știm cu toții că prognozele se mai schimbă la intervale la termene atât de mari, dar semnalul cumva este sigur. Este cert că această masă de aer cald se va deplasa în zona țării noastre și că vremea va deveni caldă”, a declarat Alina Şerban la Antena 3.

În intervalul menționat, ”precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire”, a precizat meteorologul ANM.

”Se știe foarte bine că avem un deficit foarte mare de umezeală în sol și că avem mare nevoie de ploi. Ei bine, acestea vor apărea doar cu totul izolat și slabe cantitativ.

În zonele montane se estimează că s-ar extinde aria precipitațiilor abia spre sfârșitul săptămânii, dar vorbim de această dată de fenomene specifice instabilității atmosferice, acest lucru însemnând că putem avea cantități mai importante de apă, însă pe areale destul de restrânse, oricum nu vor reface deficitul de umezeală din sol, în condițiile în care masa de aer cald se va extinde, iar umezeala, aceea care aproape că nu este, va fi și mai mult evaporată”, a mai spus Alina Şerban.