Romania are cea mai proasta securitate cibernetica din UE

Daca nu-ti era evident deja, Romania sta cel mai prost, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, la capitolul securitate cibernetica.

Care este cea mai sigura tara din punctul de vedere al securitatii cibernetice? Cei de la VPNOverview au analizat membrele Uniunii Europene, iar pierzatorul este evident: Romania.

Pentru stabili acest clasament au fost luate in considerare mai multe elemente precum ratele de contaminare cu virusi, fraudele online, dar si legislatia existenta pentru a lupta impotriva infractorilor cibernetici.

Germania s-a dovedit a fi cea mai sigura tara din acest punct de vedere, obtinand note mare in patru din cele opt categorii. Cum nimeni nu e perfect, si germanii sunt predispusi sa fie infectati cu un virus, iar 46% din populatie a descoperit un software malitios pe un dispozitiv personal.

La capatul opus se afla Romania, inregistrand note slabe la mai multe capitole, inclusiv la website-uri infectate (24,6% dintre romani risca sa ia un virus in urma vizitarii unor site-uri malitioase, cel mai ridicat procent din UE). Romania sta prost si la capitolul legislatie, tara noastra avand doar doua legi care privesc lupta impotriva infractorilor cibernetici. In Franta si Germania exista sapte astfel de legi, iar in Ungaria sase.

Tarile din UE care au cea mai buna securitate cibernetica

Asadar, dupa Germania, in clasamentul celor mei sigure tari, vin Irlanda, Danemarca, Croatia, Suedia, Spania si Finlanda. La polul opus, aproape la fel de prost ca noi, mai stau Cipru, Lituania, Italia, Slovenia si Bulgaria.

Alte date interesante ale studiului arata ca 59% din olandezi au descoperit un virus pe un dispozitiv personal (cel mai mare din Europa), 53% din finlandezi si 49% din luxemburghezi (39% dintre romani).

Locul unde se efectueaza cele mai multe fraude bancare este Marea Britanie (24% din populatie a fost afectata), apoi in Franta (17%) si in Luxemburg (15%). In Romania, doar 9% din populatie a fost victima unui astfel de atac.

In schimb, stam bine la pierderea controlului asupra contului de social media in urma unui atac al hackerilor. 23% dintre francezi s-au confruntat cu asta, 19% dintre belgieni, 19% dintre austrieci si 18% dintre romani.

De asemenea, bulgarii (21,7%) si romanii (19,7%) sunt cei mai predispusi europeni sa-si infecteze dispozitivele prin introducerea unui stick USB intr-un computer. Cei care au invatat ca nu orice stick USB

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !