Încă ”puțin”! România are nevoie de 105 ani ca să atingă nivelul de trai al Germaniei

România este a doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un Produs Intern Brut (PIB) de 218 miliarde de euro, înregistrat în 2020.

În acest moment, România, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, cel mai utilizat indicator pentru a aprecia nivelul de trai al unei țări, la 30% faţă de Germania.

Conform datelor Băncii Mondiale, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB-ul României pe cap de locuitor era de 20% faţă de cel al Germaniei.

În perspectiva în care acest ritm de recuperare al declalajului s-ar menţine – adicp 10 puncte procentuale la fiecare 15 ani, nivelul de trai al României l-ar putea ajunge pe cel din Germania în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar.

PIB nominal pe cap de locuitor în România a fost, la finalul lui 2020, de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. În aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor.

Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei.

Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei: PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene.

De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro.

Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României.