Romania pierde noua profesionisti in fiecare ora. Ne pleaca ingineri, IT-isti, bucatari si strungari

In timp ce Romania se confrunta cu o criza uriasa pe piata fortei de munca, strainii recruteaza romani pe banda rulanta. Ne pierdem noua oameni in fiecare ora, un exod care ne lasa fara ingineri, IT-isti, bucatari sau strungari. In ultimul an, a crescut cu 50% numarul angajatorilor din Germania, Belgia si Spania care cauta angajati din tara noastra. Chiar daca strainii ne promit salarii mai mari, specialistii avertizeaza ca un job peste hotare vine la pachet cu riscuri.

Daniela este de patru ani secretara, insa ar renunta la salariul de peste doua mii de lei din Romania, pentru o oferta in strainatate.

Daniela, secretara: Cred ca undeva la 1200-1500 de euro, daca vorbim de sume si daca vorbim de un loc de munca bine platit. Acum depinde si de ce mi se ofera si ce cheltuieli mai am acolo. Cu siguranta voi cauta ceva care sa ma ajute sa traiesc decent.

Asa gandesc cei aproape 20% dintre romanii intre 20 si 64 de ani care traiesc in strainatate. Dar si cei care parasesc in masa in fiecare an Romania. 

Spania, Franta, Belgia si Germania sunt primele tari care cauta forta de munca in Romania.

Daca germanii vor IT-isti si arhitecti, spaniolii recruteaza romani care sunt dispusi sa lucreze in agricultura. Belgienii duc lipsa de soferi, electricieni si lacatusi, iar francezii de dulgheri sau zidari. De exemplu, un angajator din Franta ofera 1.730 de euro, pentru un post de dulgher.

DISCUTIE REPORTER – ANGAJATOR: Se cere experienta in domeniu si daca se cunoaste limba franceza este un avantaj. Cazarea este asigurata, intr-un apartament complet utilat si mobilat. Apartamentul se va imparti cu alte persoane.

In Romania, un dulgher castiga de trei ori mai putin decat in Franta, iar electricienii din Germania au un salariu de doua ori mai mare decat in tara noastra, la fel si asistentii medicali.

Totusi, cei care vor sa munceasca in alta tara trebuie sa fie atenti. Exista si riscuri.

Camelia Mortici, specialist resurse umane: Se intampla in tari precum Anglia sau Belgia, unde cheltuielile sunt chiar foarte sus, costul cu chiria, cu mancarea si toate celelalte. Sunt foarte ridicate. Atunci profitul e destul de redus. De cele mai multe ori, am aflat ca angajatii romani sunt

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !