Romania – stat national, suveran si independent, dar si al  minoritatilor nationale respectate si valorizate

Prof. dr. Camelia Gavrila, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, a prezentat in Plenul Camerei Deputatilor o analiza atenta si o perspectiva obiectiva asupra rolului si semnificatiilor minoritatilor nationale din Romania, tinand cont de evenimentele contradictorii si mesajele negative din spatiul public, cat si de opinia unor lideri politici care au afirmat in ultima perioada ca acestea nu sunt respectate suficient. In acelasi timp, conflictele si tensiunile din saptamanile trecute nu fac decat sa umbreasca dezvoltarea relatiilor interetnice, precum si implementarea unor proiecte comune in localitatile, in regiunile in care exista diversitate etnica si culturala.
„Deseori au existat anumite opinii diferite si deseori au fost potentate unele conflicte si actiuni menite sa dezechilibreze relatia dintre minoritatile nationale din Romania si ceilalti cetateni. Cel mai recent conflict este reprezentat de incidentele de la cimitirul international din Valea Uzului. Aceste tensiuni sunt inacceptabile intr-un secol care sta sub semnul interculturalismului si al unitatii in diversitate. In Romania nu exista minoritati bune sau rele, precum nu exista comunitati de etnici romani buni sau mai putin buni, aceste catalogari si aprecieri subiective din spatiul mediatic, in urma incidentului amintit, nu fac decat sa creeze falii si resentimente intre cetatenii aceluiasi stat.”
 Deputatul PSD de Iasi Camelia Gavrila precizeaza ca prin legislatie, prin institutiile sale si prin actiuni, statul roman asigura respectarea si promovarea libertatilor si drepturilor fundamentale, consacrate de Constitutia Romaniei, precum si de tratatele si conventiile internationale semnate si ratificate de Romania.
 Prioritatile-cadru ale etapei actuale in care se integreaza guvernarea, valorile si principiile politicii de stat in Romania inseamna sustinerea si promovarea drepturilor fundamentale ale tuturor romanilor, respectarea si protejarea dreptului la diversitate culturala, religioasa si lingvistica, recunoscut ca atare de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dar si protejarea patrimoniului cultural, inclusiv a celui care apartine minoritatilor nationale, ca element definitoriu al identitatii culturale a Romaniei.
„Apreciem in acest sens proiecte importante, manifestari culturale de calitate artistica si de valoare autentica precum Festivalul Interetnic de la Sighisoara – ProEtnica, organizat anual incepand cu 2001 de catre Centrul Educational Interetnic pentru Tineret, Festivalul Folcloric Secuiesc ”Szejke” de la Odorheiu Secuiesc, din judetul Harghita, ajuns la cea de-a 50-a editie, precum si Festivalul Minoritatilor Nationale ”Serbarile Deltei” de la Sulina, din judetul Tulcea, proiecte care ilustreaza colaborarea, dialogul interetnic, receptivitatea fata de aspectele culturale si spirituale ale etniilor din tara noastra.”
Prof. dr. Camelia Gavrila a subliniat faptul ca Romania, in calitatea sa de stat independent si unitar, membru responsabil si cu drepturi depline al structurilor europene si euroatlantice, respecta si sustine toate etniile care traiesc pe teritoriul sau, in egala masura, asa cum reiese din urmatoarele argumente si date concrete:

  • in Parlamentul Romaniei sunt reprezentate toate cele 18 minoritati etnice;
  • acestea au primit in anul 2017 peste 110 milioane lei, o suma mai mare decat cea alocata partidelor parlamentare pentru activitati specifice si organizare;  
  • suma alocata structurilor reprezentative ale minoritatilor nationale a crescut la peste 125 de milioane de lei in anul 2018. 

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !