Romanii ar putea vota prin corespondenta la prezidentiale. Schimbarile propuse de proiect

La presiunea societatii civile si dupa doua randuri de alegeri in care mii de romani au fost impiedicati sa voteze, parlamentarii promit ca pana la alegerile prezidentiale de la finalul anului oamenii isi vor da votul prin corespondenta.

Iar cei din strainatate vor vota anticipat. Votul electronic nu are deocamdata sustinerea Autoritatii Electorale Permanente. Legea ar urma sa fie adoptata in aceasta luna, inainte ca alesii sa intre in vacanta.

Cozile interminabile de la sectiile de vot din diaspora, de la alegerile prezidentiale din 2014, nu i-au motivat pe alesi sa ia masuri din timp. Asa ca, la alegerile europarlamentare, mii de romani au fost din nou impiedicati sa voteze si, in unele cazuri, evacuati cu ajutorul politiei. Deocamdata a fost constituit un grup de lucru care promite ca in cel mult o luna va fi gata un proiect de lege. Acesta va reglementa votul prin corespondenta, votul anticipat si, poate, votul electronic.

Ion Calin, deputat PSD: “Ne pregatim pentru prezidentiale din timp, nu trebuie sa mergem in toamna, trebuie s-o trecem in iunie, ca sa fie timp pe vara.”

Matei Dobrovie, deputat PNL: ”In caz contrar, domnilor de la PSD, veti culege ce ati semanat. Diaspora se va mobiliza si va va da o lectie pe care nu o veti uita.”

Tudor Benda, deputat USR: “E absolut strigator sa le interzicem inca dreptul la vot.”

Exista patru proiecte de lege in dezbaterea Parlamentului, de ani de zile. Iar solicitarea societatii civile este ca unul dintre ele sa fie adoptat pana in octombrie, astfel incat sa poata fi aplicat si la alegerile prezidentiale din acest an.

Ana Racheleanu, Asociatia DECLIC: “Cei din strainatate sa poata vota electronic si sa fie pentru toate tipurile de scrutin. E de datoria dumneavoastra morala si legala.”

Autoritatea Electorala Permanenta nu se opune votului anticipat, adica posibilitatii ca romanii din diaspora sa poata vota cu o saptamana inainte si nici votului prin corespondenta. Votul electronic, insa, mai are de asteptat. 

Zsombor Vajda, vicepresedinte AEP: “Nu exista o garantie

 » Sursa: bzi.ro

loading...