18 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Românii care vor să meargă în Regatul Unit vor plăti mai mult. Lovitură după BREXIT

Romania este una dintre cele cinci tari europene care o sa sufere pos-BREXIT. Este o noua controversa diplomatica intre Regatul Unit si Uniunea Europeana dupa ce romanii, impreuna cu bulgarii, estonieni, lituanieni si sloveni o sa fie nevoiti sa plateasca mai mult daca vor sa mearga in Regatul Unit.

In momentul de fata este o ofensiva diplomatica este in desfasurare pentru a se asigura ca Regatul Unit nu discrimineaza post-Brexit niciuna dintre tarile Uniunii Europene in cazul taxelor de viza de munca. Aceste in momentul de fata sunt mai scumpe pentru cetatenii din cici state membre decat pentru restul, printre care si Romania, transmite Politico.

Cetatenii din 25 de tari, din care 21 din UE, au parte de reduceri de 55 de lire pentru taxa care trebuie platita pentru a o viza de lucru in Marea Britanie. Persoanele tintite sunt antreprenorii, lucratorii in sistemul medical, angajatii temporari si cercetatorii.

Romanii fac parte printre cetatenii care o sa fie discriminati

Angajatorii economisesc daca recruteaza din aceste tari fiindca companiilor nu li se cere sa plateasca o taxa de 199 de lire necesara pentru a fii eliberat un certificat de sponsorizare pentru angajarea lor.

Asa cum spuneam cinci dintre tarile care fac parte din UE nu primesc aceasta reducere de taxa. Ele sunt : Lituania Bulgaria, Estonia, Slovenia si Romania.

Unele dintre aceste tari fac cerere acum pentru a fii ajutate pentru a aborda aceasta diferentiere, sustinand ca Bruxelles-ul nu poate accepta ca Regatl unit sa incalce principiul de non-discriminare intre tarile membre Uniunii Europene.

Parerea unui diplomat este urmatoarea : „Din perspectiva noastră, acest tratament diferențiat trebuie să fie atent verificat. Problema nu este neapărat legată de cele 55 de lire pe care cetățenii din cele cinci state membre trebuie să le plătească în plus față de alți cetățeni europeni, ci de tratamentul diferențiat în mod clar”

Regatul uni are la baza o carta din 1961

Regatul Unit sustine ca lista actuala de eligibilitate are la baza pe semnatarii Cartei sociale a Consiliului Europei (CESC), care este un tratat international din 1961 adoptat de 26 de tari, Marea Britanie facand parte dintre ele.

Articolul 18.2 din carta este o obligatire pentru tarile care au semnat de a „simplifica formalitățile existente între ele și să reducă sau să abolească taxele de cancelarie care sunt plătite de lucrătorii străini și de angajatorii lor”

Diplomatii Uniunii Europene sunt indoielnici de aceasta interpretare a Regatului Unit, accentuand faptul ca nu toate tarile UE care au semnat s au declarat obligate prin articolul 18.02, dar inca sunt scutitee de a plati complex taxa.

Cu toate acestea, Regatul Unit Insista ca isi bazeaza politica actuala pe actualul tratat al Consiliului Europei si spune ca daca ar scadea din costurile vizelor penttru unele dintre tari care nu fac parte dintr-un tratat international ar fi o problema de discriminare.

Trimisii Uniunii Europene pun presiune pe Comisie, adaugand ca acesta este unul dintre primele exemple ale normelor de imigratie dupa Brexit al Regatului Unit care incepe sa discrimineze cetatenii Uniunii Europene pe baza tarii de origine. Ei au mai avertizat ca dupa Brezit, Regatul Unit o sa discrimineze probabil cetatenii Uniunii Europene in alte decizii de mobilitate care sa vina, un exemplu, atunci cand o sa se decida care taro pot lua parte la schema sa de mobilitate pentru tineri.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate