Primul rus arestat pentru înaltă trădare, de la începutul războiului. Voia să transmită către Ucraina informații clasificate

Ofițerii FSB – Serviciul Federal de Securitate – au reținut un bărbat din Habarovsk, estul Rusiei, sub suspiciunea de spionaj.

Potrivit agenției TASS cetățeanul este acuzat că ”a încercat să transfere informații clasificate către serviciile speciale ale Ucrainei”.

Potrivit FSB, ”având acces la informații clasificate prin natura activității sale”, rezidentul a contactat serviciul special ucrainean prin internet și s-a oferit să transfere informații pentru bani.

”Nu a reușit s-și realizeze planul și, pe numele lui, a fost deschis un dosar penal”, a adăgat FSB.

Bărbatul este acuzat de ”înaltă trădare, în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse”.

Serviciul Federal de Securitate a prezentat o înregistrare din momentul arestării. În momentul în care agenții intră în biroul lui, în care se aflau mai multe persoane, bărbatul ridică mâinile. Ulterior, este arătat momentul în care semnează o declarație, apoi este dus încătușat în arest.

Pe 18 martie, Hristo Grozev, un jurnalist de investigație, a anunțat, pe Twitter, că generalul rus Roman Gavrilov, directorul adjunct al Rosgvardia, Garda Națională Rusă, ar fi fost arestat de FSB și acuzat de ”scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”.

Kommersant, cel mai important ziar de afaceri de la Moscova, a notat, însă, că ofițerul și-a depus cerere de ieșire la pensie, deși are 45 de ani și avea dreptul să rămână în serviciul activ încă 20 de ani.