Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de minarea unor zone din Marea Neagră, acțiuni ce pun în pericol navele comerciale

FSB, fostul KGB – Serviciul Federal de Securitate, susţine că forţele navale ucrainene au minat o parte din Marea Neagră şi există riscul ca dispozitivele explozive să ajungă în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană.

”După începutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnîi”, se arată într-un comunicat al FSB.

Potrivit FSB, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă din cauza furtunilor.

”Afectate de vânt şi curenţi, minele sunt în derivă în mod liber în partea de vest a Mării Negre”, adaugă FSB, susţinând totodată că starea tehnică a acestor mine este „nesatisfăcătoare”.

În acelaşi timp, un expert ucrainean anunță că că ruşii au minat rutele maritime între Odesa, un oraş-port din sudul Ucrainei, şi Bosfor.

Andrei Klimenko, manager de proiecte la Institutul Strategic Marea Neagră şi redactor-şef la BlackSeaNews, spune că ruşii sunt cei care au minat rutele maritime între Odesa şi Bosfor.

”Un pericol mare pe mare: Federaţia Rusă a minat rutele recomandate de la Bosfor către Odesa şi a spus că acestea sunt mine ucrainene. O altă dezinformare periculoasă din partea inamicului”, a declarat Klimenko, care a prezentat o hartă cu riscul cauzat de ruşi în Marea Neagră.

rusi ucraineni mine marea neagra