Într-un editorial publicat de agenția de presă a Rusiei se cere mobilizare generală pentru război

Într-un editorial semnat de Petr Akopov, un influent și cunoscut jurnalist, agenția de știri de stat Ria Novosti cere deschis o mobilizare generală în Federația Rusă întrucât luptele din Ucraina se lungesc, ”iar Occidentul depune acum toate eforturile pentru a se asigura că conflictul durează cât mai mult posibil, pompând Ucraina cu arme și încurajând-o din punct de vedere psihologic”

În ciuda retoricii oficiale a Kremlinului care a insistat în promovarea ideii că desfășoară o ”operațiune militară specială în Ucraina”, Akopov afirmă că Rusia trăiește într-o ”perioadă de război”, un război pe care îl cataloghează a fi economic, geopolitic și ideologic cu Vestul.

În editorialul postat în agenția de presă rusă, Akpov afirmă că scopul acțiunilor rusește sunt atât ”demilitarizarea Ucrainei, adică privarea de o armată, și denazificarea, care presupune o schimbare a elitei actuale”.

”Rusia nu va lăsa Ucraina (indiferent de dimensiunea ei) în sfera de influență a Occidentului – nici geopolitică, nici militară, nici ideologică”, afirmă editorialistul.

El subliniează că Rusia se află pe un drum al istoriei în care ”este imposibil să ne întoarcem fără a ne bloca pe calea ambiguității și a iresponsabilității și fără a pierde Rusia”.

Autorul face un apel către populație pentru o mobilizare generală – ”toți pentru front, toți pentru victorie”.

”Oamenii înțeleg că pe toți îi așteaptă încercări severe. Sunt deja în desfășurare, iar unul dintre ele este chiar faptul că avem ostilități între două popoare înfrățite, un război civil.

Însă încercările doar vor escalada – și nu este vorba despre faptul că dispare puțin confort sau că vor dispărea legăturile cu Occidentul: cei cărora le era frică de asta au fugit deja sau se pregătesc să se mute.

Nu, vorbim despre altceva, că nu va fi doar o creștere a prețurilor, ci și o creștere a anxietății, a îngrijorării pentru viitor”, menționează autorul editorialului publicat de Ria Novosti.

Petr Akopov susține că guvernul rus ar trebui să înceapă să vorbească deschis despre ”mobilizare, despre unitate și solidaritate națională, despre adunarea tuturor forțelor de dragul victoriei, despre procesele viitoare și pentru ce luptăm – pentru că oamenii sunt pregătiți, înțeleg gravitatea evenimentelor prin care trecem”.

El cere populației să nu se mai gândească la elitele sau oamenii de afaceri care au ”dezertat” sau „trădat”, despre care afirmă că este prea târziu și pentru a fi blestemați, ci la faptul că ”tot ceea ce se întâmplă acum va duce inevitabil la faptul că vom avea o nouă elită, cu adevărat națională”.

În final, editorialistul Ria Novosti transmite că ”mobilizarea nu este supraviețuire, nu este adaptare la noi dificultăți, nu este o chemare la îndurare”, ci dimpotriva „se bazează pe calitățile fundamentale ale poporului rus – pe dorința de a trăi în adevăr, solidaritate, în camaraderie și fraternitate”.

”Pur și simplu nu avem altă cale – iar această mobilizare este deja în curs”, încheie jurnalistul editorialul.