Rusia. Profesoară arestată după ce elevii au înregistrat-o criticând războiul din Ucraina

O profesoară de Limba engleză din orașul rus Penza a fost înregistrată de elevii ei în timp ce critică războiul și apoi raportată autorităților, care au decis să o aresteze, relatează BBC News.

Discuția dintre profesoară și elevi despre ”operațiunea militară din Ucraina” -expresia oficială în Rusia atunci când se vorbește despre invazia din Ucraina, a avut loc după ce o excursia pe care urmau să o facă în Cehia a fost anulată.

Elevii au întrebat-o pe profesoară ce părere are, iar aceasta a răspuns că decizia a fost una ”corectă”, dar și că astfel de situații tot vor fi până când ”Rusia începe să se comporte într-un mod civilizat”.

”Au vrut să ajungă la Kiev, s-l răstoarne pe Zelenski. Este un stat suveran. Avem un regim totalitar, orice disidență este considerată infracțiune”, a spus profesoara.

Apoi, profesoara a comparat Rusia cu Coreea de Nord și ”a exprimat o opinie asupra războiului din Ucraina diferită de cea oficială”, a transmis Meduza.

Înregistrarea a ajuns la autorități, care au decis să o aresteze pe profesoară. Ea riscă acum pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani sau o amendă de până la 60.000 de dolari, conform unei noi legi care pedepsește răspândirea de știri false, adoptată în Rusia.

Potrivit presei locale, profesoara are 55 de ani, dar nu au fost precizate informații despre clasa la care predă și nici ce vârstă aveau elevii care au înregistrat-o.