Dmitri Medvedev – scenariile în care Rusia ar folosi armele nucleare

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și fost președinte al Federației Ruse, a enumerat motivele pentru care Rusia poate folosi arme nucleare.

Într-un interviu acordat RIA Novosti, citat de publicația ucraineană Obozrevatel, Medvedev a transmis că Federația Rusă are dreptul de a utiliza arme nucleare în următoarele situații:

– dacă Rusia ar fi ținta unui atac cu rachete cu arme nucleare;

– dacă ar exista o utilizare diferită a armelor nucleare împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi;

– dacă ar exista un atac asupra infrastructurii critice, în urma căreia activitatea forțelor rusești de descurajare nucleară este paralizată;

– dacă se desfășoară un act de agresiune împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi, în urma căruia este amenințată însăși existența țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare.

Medvedev a precizat că doctrina nucleară a Rusiei nu prevede că inamicul trebuie să lovească primul. El a explicat că Moscova poate lovi cu arme nucleare un inamic ce a folosit doar arme convenționale.

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse a mai declarat, într-un interviu pentru agenția de stat Sputnik News, că această criză din Ucraina este mai gravă pentru Rusia decât a fost Războiul Rece. El a spus că în acea perioadă Rusia nu s-a confruntat cu sancțiuni asupra industriei, agriculturii și cetățenilor.