S-a votat! Anunt pentru toti romanii care au card de sanatate!

Schimbari importante pentru romanii care au card de sanatate, Parlamentul reglementand printr-un proiect accesul pacientului la dosarul electronic de sanatate. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 258 voturi ''pentru'', 4 ''impotriva'' si 3 abtineri, un proiect de lege care reglementeaza accesul la dosarul electronic de sanatate al pacientului, conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 498/2018.

Un alt articol adoptat prevede ca perioada de valabilitate pentru un card de sanatate european este de 2 ani de la data emiterii. Proiectul de lege initiat de Guvern are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul armonizarii prevederilor referitoare la dosarul electronic de sanatate al pacientului cu dispozitiile Curtii Constitutionale cuprinse in decizia nr. 498/2018, scrie Agerpres.

Potrivit prevederilor adoptate, unitatile medicale au obligatia asigurarii conditiilor de utilizare a informatiei medicale in format electronic, prin intermediul sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului. In situatia in care se utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu acest sistem din Platforma informatica din asigurarile de sanatate, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure conditiile de securitate si confidentialitate in procesul de transmitere a datelor medicale.

Dosarul electronic de sanatate, alaturi de cardul de sanatate, contine date si informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor. Dosarul electronic de sanatate al pacientului se constituie cu ocazia transmiterii primului document medical al acestuia in DES de catre medicii care isi desfasoara activitatea in unitatile sanitare, fara consimtamantul pacientului, realizarea si implementarea acestuia fiind de utilitate publica de interes national.

Utilizarea dosarului electronic de sanatate are drept scop prioritar cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul imediat la date si informatii medicale, precum si furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati prin completarea informatiilor privind antecedentele personale, fiziologice si patologice, regim de viata, precum si prin consultarea directa a datelor medicale proprii din dosarul sau de sanatate.

Sistemul dosarului electronic de sanatate este un serviciu public furnizat de CNAS, alaturi de card de sanatate pentru toti pacientii care sunt asigurati ai sistemului de asigurari sociale de sanatate si pentru toti furnizorii de servicii medicale pe toate tipurile de asistenta medicala, indiferent daca se afla sau nu in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate. Acest serviciu urmeaza sa fie utilizat gradual de la data implementarii in sistemul DES a functionalitatilor specifice fiecarui tip de asistenta medicala.

In cazul pacientilor pentru care se constituie DES, datele si informatiile sunt structurate in module, respectiv: modulul „Sumar de urgenta”, modulul „Istoric medical”, modulul „Antecedente declarate de pacient”, modulul „Documente medicale” si modulul „Date personale”.

Datele si informatiile din DES sunt accesibile medicilor numai cu consimtamantul pacientilor, cu exceptia datelor si informatiilor din modulul ''Sumar de urgenta'', care sunt accesibile medicilor care isi desfasoara activitatea intr-o structura de urgenta, respectiv camera de garda,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !