Românii refuză salarii de 5.000 de lei, pe şantierul unei autostrăzi: ”La unii, lenea e atât de mare…”

Lucrările la tronsonul cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al Autostrăzii Sibiu-Piteşti au început pe 1 septembrie 2021 și avansează constant. ia.

Conform datelor furnizate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la ora actuală pe acest tronson lucrează 626 de persoane, dintre care 47 de naţionalitate străină (asiatici, în special din Vietnam).

Numărul angajaţilor străini de pe şantier va creşte până la începutul verii. Se estimează că până la 1 iulie a.c., pe şantierul tronsonului cinci vor lucra minimum 1.000 de oameni, iar cel puţin 150 dintre aceştia vor fi din Asia.
Motivul? Mulţi români refuză salariile lunare de 5.000 de lei net oferite pentru a lucra pe şantier, în avantajul asiaticilor, care le acceptă.

Şantierul tronsonului cinci din autostrada Sibiu-Piteşti a fost organizat în comuna argeşeană Merişani, acolo fiind zeci de utilaje. Primăria Merişani a dat şi o şcoală dezafectată firmei Astaldi – cea care realizează tronsonul cinci – ca să îşi organizeze acolo sediul şantierului.

”Au fost angajaţi destui de la noi din comună. Problema e că sunt şi destui care refuză salariile bune oferite de italieni pe şantier. Am avut destule cazuri de oameni care au preferat să stea acasă în continuare pe un ajutor social de câteva sute de lei, în loc să primească 5.000 de lei salariu. Şi asta în condiţiile în care şantierul e la doar câţiva kilometri de locuinţele unora dintre cei care primesc ajutoare sociale.

E greu cu unii români, s-au obişnuit cu ajutoare sociale şi nu prea îi mai interesează munca. La unii, lenea e atât de mare cum nu vă puteţi imagina…

Italienii au pus multe anunţuri de angajare, dar prea puţini sunt interesaţi. Culmea e că au venit mai mulţi oameni din alte judeţe să se angajeze aici pe şantier”, au declarat reprezentanţi ai Primăriei Merişani pentru cotidianul Adevărul.