Saltul mortal al doamnei Viorica Dancila

Ce face doamna Viorica Dancila? Se pregateste de un spectaculos salt in neant? Un salt care poate fi si mortal? Sau pur si simplu se alinta? Ce intentii are cand, pe neasteptate, declara ca, daca partidul o vrea, ea se duce demonstrand ca nu este lovita de lasitate? Dar ar putea partidul sa nu o vrea? Ce sanse are Viorica Dancila de a intra in turul doi?

Reactia fulger a lui Klaus Iohannis. A stins incendiul din PNL?

De ce toata lumea vorbeste despre intrarea in turul doi? In primul rand, pentru ca noua presedintie a Romaniei nu se poate transa in primul tur. Chiar daca Iohannis organizeaza nu unul, ci zece referendumuri simultan cu alegerile. De aceea, in paranteza fie spus, eu cred ca referendumul pe care-l vrea presedintele va fi, daca va fi, in turul doi. Vorbim despre intrarea in turul doi, pentru ca cine nu intra, dintre cele trei formatiuni mari politice, se descalifica din perspectiva localelor si parlamentarelor. Daca PSD nu intra cu un candidat in turul doi, impactul psihologic va conduce la demoralizarea activului de partid. La demobilizarea lui si, implicit, la o grava neincredere instalata in interiorul propriului electorat. Teoretic, la fel stau lucrurile si in cazul celorlalte doua formatiuni politice. Pe de alta parte, succesul la aceste prezidentiale, care vor fi foarte inversunate, va fi dat nu de prestatia celor calificati in al doilea tur si de formatiunile care-i sustin, ci de bazinul electoral al celui eliminat la primul tur. Cum asa?

Concret. Sa admitem, cum ne spun pana una alta sondajele, ca PNL isi va impune, candidatul calificandu-l pentru turul doi, iar Alianta USR-PLUS isi va impune si ea candidatul. Cum va proceda in aceste conditii electoratul PSD, dezamagit, lasat practic de izbeliste si in conditiile in care, cum e de asteptat, conducerea partidului, cu bagajele gata facute, va declara ca fiecare dintre adeptii PSD este liber sa-l aleaga pe unul sau pe altul dintre finalisti sau sa nu mearga deloc la vot? Alegerile prezidentiale din acest an vor fi extrem de inversunate. Iar cei mai multi electori, chiar si cei din bazinul partidului eliminat, vor fi motivati sa voteze si nu sa stea acasa. Iar de votul acestora depinde cine va castiga dintre cei doi finalisti. Dar la fel stau lucrurile indiferent cine e eliminat din primul tur.

Desigur, in aceasta ecuatie, cel mai dezavantajat daca intra in finala va fi candidatul PSD. Si asta pentru ca noi nu avem in Romania o Stanga autentica sau o Dreapta autentica. Dar ce avem? Avem doua fronturi. Doua tabere care se incaiera. Uneori orbite de furie. Un front PSD, din care fac parte, pe langa principalul partid, ALDE si Pro Romania, si un front anti-PSD, din care fac parte PNL, USR, PMP si o parte consistenta din UDMR. Pai daca asa stau lucrurile, atunci, daca un candidat PSD ajunge in finala, exista toate riscurile ca acolo el sa piarda pur si simplu in baza prezumtivei distributii pe care am prezentat-o mai sus.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !