Sarbatoare mare la romani! Iata ce NU ai voie sa faci de Inaltarea Domnului

Crestinii serbeaza, joi, Inaltarea Domnului, la 40 de zile de la Inviere, zi in care in toate bisericile, manastirile si catedralele din tara si strainatate sunt pomeniti eroii romani, un praznic al bisericii romane adoptat din 2003 ca Sarbatoare Nationala.

„In spiritul traditiei europene, in Romania, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de «sarbatoare nationala a poporului roman» si s-a stabilit a fi sarbatorita in cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, Ziua Inaltarii, potrivit traditiei romanesti”, arata Guvernul Romaniei in 3, cand s-a stabilit adoptarea acestei sarbatori la nivel oficial.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane hotarase inca din anii 1999 si 2001, ca sarbatoarea Inaltarii Domnului sa fie consacrata ca Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca. Totodata, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit traditiei, ca Sarbatoare Nationala a romanilor, arata Patriarhia.

Potrivit legii, Ministerul Apararii Nationale, prin unitatile, institutiile de invatamant, cercurile si bibliotecile militare, va organiza simpozioane, intalniri cu istorici si veterani de razboi, comemorari la cimitire, mausolee si monumente comemorative de razboi, expozitii de carte. Ministerul Educatiei Nationale are in vedere desfasurarea, in institutiile de invatamant, a unor programe dedicate acestei zile: intalniri cu veteranii de razboi, spectacole omagiale.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentantelor diplomatice romanesti sau oficiilor consulare, activitati specifice pentru cinstirea memoriei si comemorarea eroilor romani cazuti si inhumati pe teritoriul altor state.

Autoritatile administratiei publice locale vor organiza si ele expozitii si programe speciale.

Inaltarea Mantuitorului s-a petrecut la 40 de zile dupa Invierea Sa din morti. Dupa ce Iisus Hristos a inviat si s-a aratat ucenicilor Sai, incredintandu-i de realitatea actului invierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Maslinilor) din Betania, a explicat preotul Bogdan Teleanu, de la Biroul de presa al Patriarhiei.

Din relatarile crestine reiese ca Mantuitorul Iisus Hristos S-a inaltat la Cer cu acelasi trup cu care S-a nascut, a trait, a fost rastignit, ingropat si, apoi, a inviat.

Actul Inaltarii s-a petrecut in vazul oamenilor. Mantuitorul Iisus Hristos a iesit pe strazile Ierusalimului pe care le-a strabatut impreuna cu Sfintii Sai Apostoli si cu celelalte persoane adunate, conducandu-i in Betania, la casa lui Lazar, a Martei si a Mariei, acolo unde Fecioara Maria, Maica Sa, impreuna cu multe persoane credincioase asteptau venirea Lui.

Dupa ce i-a mangaiat, spunandu-le ca s-a apropiat clipa despartirii de ei si a Inaltarii Sale la Tatal, au pornit impreuna spre muntele Maslinilor, in gradina Ghetsimani. In fata a peste 500 de persoane, in timp ce le binecuvanta, Iisus Hristos a inceput sa se inalte spre Cer. Deasupra pamantului a aparut un nor luminos care Il inconjura si bolta cereasca rasuna de cantari ingeresti.

Sarbatoarea Inaltarii introduce o alta mare sarbatoare cinstita de crestini si anume Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant. De Rusalii, Sfintii Apostoli au primit putere (har) si s-au transformat din oameni timizi si simpli,

 » Sursa: bzi.ro

loading...