• Home
  • Religie
  • Sarbatoare mare pe 26 decembrie 2024. Ce nu trebuie sa faci in a doua zi de Craciun

Sarbatoare mare pe 26 decembrie 2024. Ce nu trebuie sa faci in a doua zi de Craciun

Craciun 2022. Ce nu trebuie sa faci in a doua zi de Craciun 768x448 1

În fiecare an, pe 26 decembrie, celebrăm Soborul Maicii Domnului, o sărbătoare semnificativă în Calendarul Ortodox, însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai importante praznice dedicate Fecioarei Maria, fiind una dintre cele cinci mari praznice din Calendarul Ortodox și, totodată, una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului.

Conform tradiției, pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, are loc o comuniune spirituală între cer și pământ în jurul Fecioarei Maria. Din acest motiv, mulți credincioși merg la biserică pentru a participa la slujbele speciale și pentru a se ruga.

Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Ce este bine să facem pe 26 decembrie pentru a avea un an plin de bucurii? În primul rând, este recomandat să ne vizităm persoanele dragi.

Indiferent dacă este vorba despre rude apropiate, prieteni sau membri ai familiei, tradiția spune că este bine să ne reunim cu aceștia în această zi specială. Pentru cei care nu pot fi alături de noi fizic, o felicitare sau o urare transmise cu această ocazie sunt binevenite.

O altă tradiție importantă se referă la vizita pe care finii o fac nașilor. Această vizită implică aducerea unui colac tradițional și a unor daruri precum trei sticle de vin, două sticle de țuică, patru pâini și preparate specifice Crăciunului, cum ar fi friptura de porc sau cârnații. Odată ajunși la nași, finii le sărută mâna și se îmbrățișează de trei ori, conform obiceiului străvechi.

Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului

Pe lângă lucrurile pe care este bine să le facem, există și câteva interdicții în această zi sfântă. Pentru a avea un an plin de noroc și bunăstare, evită următoarele cinci lucruri:

  1. Barfa și jignirile – Evită orice formă de conflict verbal, fie că este intenționat sau nu.
  2. Munca – Este interzis să muncești în această zi. Se spune că cei care lucrează pe 26 decembrie nu vor avea parte de zile libere în restul anului.
  3. Treburi casnice – Nu este permisă curățenia, inclusiv măturatul sau ștersul prafului.
  4. Spălarea rufelor – Această activitate este strict interzisă în această zi, la fel ca și în alte mari sărbători creștine.
  5. Cusutul pentru fetele nemăritate – Tinerele necăsătorite nu trebuie să coasă sau să facă alte lucruri similare, pentru că, potrivit credinței, riscă să rămână singure tot anul.