Desființarea satului Baia Craiului
Satul Baia Craiului a fost desființat în 1964 din cauza construcției barajului și amenajării Lacului Cinciș, fenomen ce a condus la submersia mai multor localități de pe valea Cernei. Aproape 1.000 de localnici au fost relocați în acea perioadă, iar majoritatea caselor și bisericilor au fost demolante.
Decretul de desființare
Un decret semnat de Gheorghe Gheorghiu Dej a anunțat desființarea satelor Bălana, Cinciș, Cerna, Moara Ungurului, Baia Craiului și altele, stabilind că așezarea „Iuba” va purta denumirea „Cinciș-Cerna”, integrându-se în comuna Teliuc.
Relocarea locuitorilor
Locuitorii au avut posibilitatea să recupereze materialele de construcție și bunurile personale din fostele lor gospodării, fiind mutați în satul Cinciș-Cerna, situat la aproximativ 10 km de Hunedoara. Biserica din Cinciș, cu rădăcini în secolul al XV-lea, a fost demolată înainte să fie acoperită de ape, dar unele obiecte de valoare au fost salvate.
Ruinele satului Baia Craiului
În contrast cu alte sate inundate, ruinele satului Baia Craiului au rămas parțial acoperite de ape, inclusiv două biserici. Accesibilitatea zonei este îngreunată de vegetația densă și terenul mlăștinos. Ruinele constituie o „localitate fantomă” pe malul stâng al Cernei, unde își are originile în perioada medievală și a fost legat de activitățile miniere.
Originea satului
Se estimează că satul a fost fondat de nobilii din timpul Huniazilor în secolul al XV-lea, având ateliere de prelucrare a fierului. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste ateliere au fost abandonate, iar satul a continuat să existe până în anii ’60, când au început strămutările necesare pentru construcția lacului de acumulare Cinciș.