Scandal diplomatic între România şi Austria. Președintele austriac regretă decizia guvernului: Economia austriacă este ameninţată acum de contramăsurile româneşti

Președintele Austriei regretă decizia guvernului de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. Alexander Van der Bellen spune că este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil, dar blocarea expansiunii nu contribuie la o soluție. Economia austriacă este ameninţată acum de contramăsurile româneşti, mai susţine acesta.

Imediat după ce Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că l-a chemat în țară pentru consultări pe Emil Hurezeanu, ambasadorul român la Viena, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a scris pe Twitter că regretă profund decizia guvernului federal de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Potrivit cutumelor diplomatice, chemarea ambasadorului de la Viena pentru consultări ar indica o diminuare a relațiilor cu statul austriac.

„Regret profund decizia guvernului federal austriac de a bloca aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situaţie dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea în Schengen nu contribuie cu nimic la o găsirea unei soluţii. Dimpotrivă, acum economia austriacă este ameninţată cu amenzi de contramăsurile româneşti. Putem depăşi provocările din domeniul migraţiei doar împreună cu partenerii noştri din UE. Sper că o soluţie prin dialog va fi posibilă în curând”, a transmis preşedintele Alexander Van der Bellen într-o serie de trei mesaje postate vineri pe Twitter.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI. Austria s-a opus Rommâniei iar Olanda Bulgariei care a venit la pachet cu ţara noatră. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

Preşedintele Austriei face parte din altă familie politică decât cancelarul conservator Karl Nehammer. Alexander Van der Bellen provine din rândul Verzilor, care sunt parteneri minoritari la guvernare şi care nu au fost de acord cu decizia cancelarului şi al ministrului său de interne, Gerhard Karner, de a bloca aderarea României la Schengen.

Încăpăţânarea Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, în ciuda faptului că toate celelalte state UE au sprijinit extinderea spaţiului de liberă circulaţie şi la România, a fost interpretată de analiştii politici ca având o motivaţie electorală. Partidul OeVP al cancelarului Nehammer se confruntă în ianuarie cu alegeri dificile în Austria Inferioară, unde sondajele plasează partidul pe al treilea loc, pierzând teren în favoarea extremei dreapta, care are un discurs anti-imigraţie.