17 C
București
duminică, 16 mai 2021

Scandal la o înmormântare din Cluj. Preotul a fost furios pentru că nu a primit 5.000 de lei

Un incident mai puțin plăcut a avut loc în Tăuți, județul Cluj . Preotul Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj și preotul paroh la biserica din localitate a făcut scandal la o înmormântare din cauza banilor.

Preotul a fost filmat de mai mulți enoriași când se certa cu o familie îndurerată, care își conduceau pe ultimul drum mama și bunica în vârstă de 86 ani. Mărul discordiei a fost taxa pentru locul de veci în valoare de 5.000 de lei.

”Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuți, unde este îngropat din 1986, soțul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu și nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu și-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute și mâna. A fost și cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară, citat de foaiatransilvana.ro.

Preotul a oficiat slujba de inmormantare în mijlocul drumului, refuzând să o oficieze la biserica sau acasă la defunct.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât încă din anul din 2014 (hotărârea numărul 13.842) că orice preot care cere bani pentru înmormântare risca să-şi piardă parohia.

Scandalul a fost filmat de enoriasi

”Nu o să încep această înmormântare până când familia nu își cere iertare față de mine, pentru modul urât în care s-a comportat față de mine în ultimele 3 zile.

Am fost jignit… (De ce v-ați făcut preot, a întrebat cineva).

Nu vă țineți în gură cu mine. Biserica are rânduiala ei, că orice instituție. Eu vreau că pacea să se aștearnă peste noi. Toți suntem îndurerați și tensionați, dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte. Sunteți oameni în vârstă și ați văzut câte necazuri se pot întâmpla asupra unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii. De aceea vă spun, haideți să fie cu duh de pace, să ne iertăm și să putem sluji în tihnă.

Dumnezeu să vă ierte și să ridice blestemul asupra dumneavoastră și asupra urmașilor. Să îl ridice și să îl șteargă. Modul în care v-ați comportat în aceste trei zile mi-a mâhnit sufletul pentru că nu m-ați înțeles. Mi-ați făcut reclamații. M-ați ponegrit în tot satul, dar ați ajuns tot la cuvintele mele.

Nu e vorba să dea bani, ci să își plătească locul de veci. Nu să îmi dea banii mie. Dânșîi nu au mai plătit contribuția de zece ani. Ascultați-mă că am evidențe și martori. De zece ani de zile nu și-au mai plătit contribuția. Hotărârea Consiliului Parohial este că familia care nu își plătește contribuția în ultimii 3 ani plătește locul de veci. Ce e de neînțeles. Și biserica are cheltuielile ei, și biserica are responsabilitățile ei. Noi nu suntem slugile dumneavoastră, noi suntem slujitorii dumneavoastră. Nu vă mai comportați urât că vă luați plata de la Dumnezeu, nu de la mine”, a spus preotul.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate