Scandalul Cimitirului Militar din Valea Uzului continua. Ambasadorul Romaniei la Budapesta, convocat la MAE ungar

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dancila o nota de protest cu privire la incidentele de joi din Cimitirul Militar din Valea Uzului, a declarat pentru agentia ungara de presa MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe si Comertului Exterior, responsabil de relatia cu Parlamentul. Ambasadorul Romaniei la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe si al Comertului Exterior din Ungaria, pentru ziua de astazi, a anuntat pe Facebook secretarul de stat in cadrul ministerului de externe maghiar, responsabil cu informarea si cu imaginea de peste granite a Ungariei,Tamás Menczer, conform MTI.

Incidente la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, Jandarmeria indeamna la calm – FOTO/VIDEO

In nota, Guvernul Romaniei este somat sa investigheze amanuntit cazul si sa respecte angajamentele internationale in aceasta privinta, a afirmat Magyar. Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul ca Romania tolereaza asemenea atrocitati, care “in barbarismul lor” evoca cea mai dura provocare a maghiarilor. Guvernul Ungariei se asteapta ca, daca evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci Romania macar ulterior sa ofere reparatii si explicatii celor cateva sute de mii de cetateni maghiari jigniti in identitatea lor – a adaugat politicianul.

Levente Magyar a reamintit ca dupa Primul Razboi Mondial a fost amenajat un cimitir militar in Valea Uzului, dedicat soldatilor maghiari cazuti in 1916 pe front. Desi nu a existat nicio dovada ca ar exista si ramasitele unor soldati romani in cimitir, administratia locala a celor mai apropiate localitati a decis sa amplaseze cruci de beton in memoria presupusilor soldati inhumati aici, susiine el argument„nd ca chiar si autoritatile romane de
resort recunosc ca aceasta decizie nu a avut baza legala, iar hotararile incalca si dreptul international,.

”Organizatii civile romanesti au anuntat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil in stare de ebrietate sa patrunda prin zidul de protestatari secui pasnici care ieseau din cimitir. Dupa ce au patruns inauntru, persoanele care sarbatoreau au rasturnat poarta secuiasca si au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria romana de la fata locului a privit pasiva toate acestea„, a spus Levente Magyar.

Secretarul de stat in cadrul ministerului de externe maghiar, responsabil cu informarea si cu imaginea de peste granite Tamás Menczer, a anuniat ca ambasadorul roman la budapesta a fosat convocat la MAE si a numit cele intamplate la cimitirul militar din Valea Uzului un lucru scandalos si inacceptabil. Toata lumea isi poate comemora mortii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind ca “aici nu este vorba despre altceva, decat de violenta egocentrica”. Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina s

 » Sursa: bzi.ro

loading...