Scapa de excesul de piele si grasime in zona abdominala!

Alaturi de aspectul inestetic major pe care il induce excesul de grasime localizat la nivelul abdomenului, acesta determina de multe ori si modificari grave ale posturii, cu repercusiuni severe asupra integritatii functionale a coloanei vertebrale lombare. Excesul de grasime abdominala actioneaza ca o greutate purtata permanent de corpul nostru si sustinuta in mare parte de catre coloana vertebrala lombara, care in cele din urma va dezvolta deformari si degenerari.
Pe langa afectarea coloanei vertebrale, excesul de grasime in general reprezinta o cauza majora de suprasolicitare a inimii, care trebuie sa „munceasca” anormal de mult, ducand in timp la tulburari functionale si ulterior morfologice ale cordului. In plus, grasimea abdominala exagerata reprezinta o cauza majora pentru afectiunile degenerative ale articulatiilor genunchilor (prin exercitarea unei presiuni majore la acest nivel), dar si cauza pentru aparitia varicelor (prin compresiune asupra sistemului venos de retur al membrelor inferioare).
Abdominoplastia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza atat excesul de grasime, cat si cel de piele de la nivelul abdomenului. Insa, Abdominoplastia nu presupune indepartarea grasimii excesive din interiorul cavitatii peritoneale (grasimea care inconjoara organele), al carei volum trebuie controlat prin dieta si printr-un program riguros de exercitii fizice. 

Interventia chirurgicala se efectueaza in conditii de anestezie generala.
Initial, se infiltreaza tegumentele situate deasupra ombilicului cu o solutie anestezica si vasoconstrictoare (care micsoreaza diametrul vaselelor de sange). La nivelul acestei zone (cuprinsa intre ombilic, marginea de jos a coastelor si partile laterale ale trunchiului) se va aspira excesul de grasime prin liposuctie clasica. Este foarte important ca pliul cutanat restant sa nu depaseasca 1,5 – 2 cm, pentru a putea obtine un aspect optim postoperator al abdomenului. Este extrem de important, insa, de avut in vedere ca aspectul general al abdomenului trebuie armonizat cu cel al intregului corpul, pe de o parte, dar si cu al trunchiului, pe de alta parte. De asemenea, se va evita aspirarea a mai mult de 5 – 7 litri de aspirat intr-o singura sedinta.
Ulterior, se efectueaza o incizie (conform desenului efectuat preoperator, cu pacientul in picioare) deasupra pubisului, prelungita lateral pana la nivelul crestelor iliace (uneori chiar in afara acestora). Se diseca pielea (in toata grosimea ei) de la acest nivel si pana la marginea de jos a coastelor. Buricul se decupeaza de jur imprejur si se sutureaza la fascia profunda, urmand a fi suturat ulterior in noua sa pozitie.
Se verifica daca nu exista eventuale hernii ale liniei albe (nediagnosticate anterior) sau dehiscente ale muschilor drepti abdominali. Se sutureaza pe linie mediana teaca ce inveleste muschii drepti abdominali, realizand astfel intarirea pe linie mediana a peretelui abdominal.
Tegumentul in exces se sectioneaza, se repozitioneaza buricul in noua sa pozitia normala (fata de reperele osoase) si se sutureaza plaga postoperatorie. In general, se monteaza tuburi de dren care se mentin 2-3 zile postoperator.
Este necesara purtarea unei burtiere in perioada postoperatorie, care va ajuta la lipirea tegumentelor decolate in timpul interventiei la fascia profunda, prevenind formarea de hematoame sau seroame.

 » Sursa: bzi.ro