Scenariu ca de filme la NASA: planul prin care vrea sa devieze un asteroid

Probabil ca filmul Armageddon te-a facut sa crezi ca-i usor sa fie deviat un asteroid de pe traiectoria sa catre Pamant. Ei bine, NASA chiar va incerca asa ceva.

Un plan pentru a devia un asteroid potential periculos exista de ceva timp, ba chiar in ultimii ani cercetarile au fost accelerate. Astfel, NASA va incerca, in premiera, sa devieze un asteroid de pe orbita sa. Actiunea e planificata pentru 2022, cu ajutorul misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART).

Asteroidul, denumit Didymoon, are aproximativ 150 de metri in lungime si provine din sistemul Didymos (de unde si numele).

Misiunea DART va fi prima incercare a NASA de a demonstra ceea ce este cunoscut drept impact kinetic. Altfel spus, agentia planuieste un impact controlat cu asteroidul ca sa produca o schimbare a cursului sau. Daca planul reuseste, poate fi dezvoltat si pentru asteroizi mai mari, pentru pericole viitoare.

NASA a afirmat ca misiunea DART va realiza impactul kinetic prin prabusirea in mod deliberat pe suprafata asteroidului la o viteza de aproximativ sase kilometri pe secunda.

Aceasta coliziune va schimba viteza satelitului natural Didymoon, care orbiteaza asteroidul principal din acest sistem cu o fractiune de 1%. Chiar daca ti se pare putin, va fi suficient pentru a putea fi evaluata cu ajutorul telescoapelor de pe Pamant.

Misiunea va fi lansata intre decembrie 2020 si mai 2021.

Aceasta e cea mai la indemana abordare, dar exista si un „plan B” pentru actiune viitoare. Asa cum ai vazut in filmul Armageddon, s-ar recurge la distrugerea asteroidului prin lovirea lui cu o bomba nucleara. Incarcatura ar fi dependenta de dimensiunile corpului cosmic.

O teorie ar mai fi ca pot fi deviati alti asteroizi din preajma unuia periculos, astfel incat sa se loveasca unii de altii. Cativa oameni de stiinta de la o corporatie de cercetare din Rusia, Rosatom State Nuclear Energy, si de la Institutul de Fiz

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !